Śledzie odświętne

Mam smak na…

śledzie odświętne, z przyprawami typowo właśnie świątecznymi: goździkami, zielem angielskim, jałowcem, świeżym imbirem, prawie jak na piernik. Smak jednak nie będzie tak intensywny, przecież to nie ciasto ;-). Przyprawy nadają korzennego aromatu, a imbir świeżości. Ten przepis znalazłam w kwartalniku Weranda Country. Polecam.

IMG_2534

IMG_2514

IMG_2522

IMG_2526

IMG_2527

IMG_2528

IMG_2530

IMG_2532

IMG_2537

Śledzie odświętne

Przyrządzanie 10 min
Rodzaj dania Przekąska, Zakąska
Dobry na okazje: Boże Narodzenie, Inne święta

Składniki

  • 8 - 10 filetów solonych śledzi typu matias
  • 8 średnich cebul
  • 4 liście laurowe
  • 6 goździków w całości
  • 6 ziarenek jałowca
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru o wielkości około 2 cm
  • 300 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie

Śledzie umyj pod bieżącą, zimną wodą, włóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na 2-3 godziny, a w tym czasie przynajmniej raz zmień wodę. W miseczce zmieszaj z olejem przyprawy, pokrojony na kawałki imbir i rozgniecione nieco ząbki czosnku, odstaw. Kiedy śledzie stracą już intensywny posmak soli, osusz śledzie za pomocą ręcznika papierowego i pokrój na małe kawałki według uznania. Tak przygotowane śledzie rozłóż na półmisku. Cebule pokrój w drobną kostkę lub cienkie piórka (ja używam do tego malaksera) i posyp nią śledzie. W miseczce zmieszaj z olejem przyprawy, pokrojony na kawałki imbir i rozgniecione nieco ząbki czosnku. Marynatą zalej śledzie i cebulkę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 3 dni do lodówki. Następnie usuń przyprawy, czosnek, imbir i wyrzuć. Podawaj z cebulką i olejem, w którym się marynowały.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz