Karp pieczony z kaszą gryczaną

Mam smak na…

karpia pieczonego z kaszą gryczaną, żurawiną i cebulką. Nie wszyscy lubią smażonego karpia w panierce, niektórzy z kolei wolą karpia w formie bardziej dietetycznej. To danie jest zaskakująco pyszne i okazuje się, że ryba jak najbardziej pasuje do kaszy. Kiedy znalazłam ten przepis w magazynie Kuchnia, to spodobało mi się apetyczne zdjęcie, ale miałam wątpliwości, czy danie nie będzie za suche. Nie było i wcale nie wymaga żadnego sosu. Wypróbujcie.

IMG_2557

IMG_2542

IMG_2543

IMG_2547

IMG_2548

IMG_2550

IMG_2553

Karp pieczony z kaszą gryczaną

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 25 min
Gotowanie 35 min
Czas całkowity 1 h
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Boże Narodzenie, Inne święta

Składniki

  • 1 karp o wadze około 1 kg
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • garść suszonej żurawiny
  • 100g kaszy gryczanej (1 torebka)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła i oleju do smażenia

Przygotowanie

Wypatroszonego i obranego z łusek karpia natrzyj wewnątrz solą i pieprzem, odstaw.
Przygotuj nadzienie: kaszę ugotuj na sypko, według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle z olejem. Żurawinę pokrój na małe kawałki i sparz wrzątkiem. W misce zmieszaj ugotowaną kaszę, zeszkloną cebulkę i sparzoną żurawinę, dodaj łyżeczkę suszonego tymianku.
Małe naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową, tak by jej boki wystawały poza naczynie. Połóż na niej karpia i napełnij go przygotowanym farszem. Zamknij szczelnie folię, owijając ją wokół karpia.
Piecz w temperaturze 190C przez 30-35 minut.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz