Jak zrobić koszyczki z chleba?

Jak zrobić koszyczki z chleba?

Koszyczki z chleba to bardzo prosty sposób na wykonanie dekoracyjnych przekąsek z praktycznie nieograniczoną możliwością dodatków. Można je uzupełnić pastą z piersi kurczaka, pastą z tuńczyka, pastą jajeczną, serem feta, cytrynowym serkiem z wędzonym łososiem, humusami, wszystkim co podpowiada nam wyobraźnia. Bez wysiłku można stworzyć małe, smakowite cudeńka, którymi będą zachwyceni Wasi goście.

IMG_0841

Potrzebować będziesz:

dowolny chleb tostowy (pszenny, razowy, z ziarnami)

okrągłą foremkę do wykrawania ciastek lub szklankę

oliwę z oliwek i pędzelek do smarowania

formę na muffinki

deskę i wałek

zaangażowanie i cierpliwość do dekoracji ;-)

Z każdej kromki chleba tostowego wykrój za pomocą foremki do ciastek lub szklanki okrągły, chlebowy krążek.   Poukładaj okrągłe kawałki chleba (bez skórki) na desce i  za pomocą wałka spłaszcz je nieco, ale mocno dociskaj wałkiem, bo chleb i tak będzie się podnosił. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj je cienko oliwą z jednej strony. Układaj w formie na muffinki posmarowaną stroną do dołu. Piecz przez około 10-12 minut w rozgrzanym piekarniku do 180C na rumiany kolor. Uważaj aby ich nie przypalić. Dzięki foremce na muffinki uzyskacie małe, okrągłe chlebowe koszyczki, które dzięki tej foremce uzyskają niewielki rant, który z kolei utrzyma nadzienie.

IMG_0844

IMG_0892

Przykładowe nadzienia:

Pasta z piersi kurczaka:

1 pierś z kurczaka, sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy ziarnistej francuskiej, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Pierś z kurczaka ugotować w małym rondelku w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli lub wegety. Ostudzić i pokroić w małą kosteczkę. Z reszty składników zrobić sos i wymieszać z mięsem. Nałożyć pastę do koszyczków i udekorować np. natką pietruszki, kawałkiem czarnej oliwki, czerwonej papryki lub pomidorkiem koktajlowym.

Pasta z tuńczyka:

2 puszki tuńczyka w kawałkach z wody, ogórek konserwowy, mały kawałek cebuli czerwonej, pół łodygi selera naciowego, sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Tuńczyka odsączyć z nadmiaru płynu. Warzywa posiekać w drobniutką kosteczkę. Z reszty składników zrobić sos i wszystko wymieszać z rybą. Nałożyć pastę do koszyczków i udekorować.

Ser feta i pieczone pomidorki:

6-10 pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek, sól i pieprz, 100g sera feta, liście świeżej mięty.

Pomidorki przekroić na pół, ułożyć na blaszce do pieczenia, przekrojona stroną do góry. skropić oliwą i posypać przyprawami. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Odstawić do ostudzenia. Ser pokruszyć wprost do koszyczków chlebowych i udekorować połówką pomidorka i listkiem mięty.

Serek cytrynowy z łososiem:

1 opakowanie serka naturalnego typu almette, opakowanie łososia wędzonego (około 100-150g), 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, świeży koperek.

Serek wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny i przyprawami oraz posiekanym drobno koperkiem. Po łyżeczce wkładać do koszyczków chlebowych. Na wierzchu ułożyć kawałek łososia i małą gałązeczkę koperku dla dekoracji.

Smacznego!!!

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz