Grand zupa

Mam smak na…

grand zupę, czyli zupę chlebkową, a właściwie zupę z żółtego grochu. Skąd tyle nazw prostej zupy? Otóż podczas naszych zimowych wakacji w Grand hotelu w Jasnej na Słowacji okazało się, że jest to jedyna zupa, którą w hotelowej restauracji zjadł mój mały synek (przez resztę dni jadł tylko frytki). Wyjaśniło się jednocześnie, że jest to  zupa chlebkowa, którą lubi z przedszkola. Dziś ugotowałam ją dla niego i dla siebie, bo mi też najbardziej smakowała z proponowanych zup  Grand hotelu. Polecam i Wam :-).

 

IMG_2730

IMG_2700

IMG_2702

IMG_2705

IMG_2706

IMG_2708

IMG_2709

IMG_2710

IMG_2713

IMG_2722

Grand zupa

Przyrządzanie 5 min
Gotowanie 1 h 15 min
Czas całkowity 1 h 20 min
Rodzaj dania Zupa

Składniki

  • 400g żółtego grochu
  • 1 małe żeberko wędzone
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Dekoracja

  • kilka kromek chleba na grzanki

Przygotowanie

Do garnka włóż wypłukane żeberko wędzone, listki laurowe, ziela angielskie oraz marchewkę, pietruszkę, seler starte na tarce o dużych oczkach. Zalej wszystko 1,5 l zimnej wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wrzuć groch i duś przez około godzinę, aż groch będzie miękki, a wręcz rozpadał się. Zrób zasmażkę. Na małej patelni rozgrzej masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszaj, aż mąka i masło połączą się w małe grudki i podsmażaj. Zasmażka jest gotowa, kiedy te grudki osiągną złoto-brązowy kolor. Odstaw do wystygnięcia, a zanim dodasz ją do zupy wlej trochę zimnej wody na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu łatwiej ją będzie rozprowadzić w zupie i nie zrobią się krupy. Tak przygotowaną zasmażkę powoli wlewaj do zupy, cały czas mieszając. Dodaj przecier pomidorowy, majeranek i oczywiście sól, pieprz do smaku. Gotuj jeszcze zupę na małym ogniu przez kilka minut. Jeśli chcesz ją podać w wersji kremu, zmiksuj ją ręcznym blenderem. Podawaj z grzankami.

1 Comment do “Grand zupa”

  1. tu-tusia pisze:

    Już widzę, że mi też by ta zupa posmakowała :)

Dodaj komentarz

Komentarz