Mini ptysie

Mam smak na…

mini ptysie, lub jak chcecie z francuska Pate a Choux, ale kto by sobie na tej nazwie łamał język, nie ma to jak wdzięczne ptysie. Ja uwielbiam ten deser i jest on wart każdej spędzonej na przygotowaniu go minuty. Trochę się martwię, że może Was zniechęcić długi opis, ale one są naprawdę proste do zrobienia. Świetne na imprezę, bo mini ptysie są zwyczajnie poręczne i przy tym pyszne.

IMG_2798

IMG_2731

IMG_2732

IMG_2733

IMG_2734

IMG_2735

IMG_2738

IMG_2739

IMG_2741

IMG_2743

IMG_2750

IMG_2751

IMG_2757

IMG_2759

IMG_2761

IMG_2762

IMG_2764

IMG_2766

IMG_2769

IMG_2770

IMG_2775

IMG_2785

IMG_2802

Mini ptysie

Ilość porcji 35
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 1 h
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Przyjęcie formalne, Przyjęcie towarzyskie, Urodziny

Składniki

Ciasto ptysiowe

  • 220ml wody
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 140g mąki
  • 4 jajka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Krem waniliowy

  • 450 ml pełnotłustego mleka
  • 80gr cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

Dekoracja

  • cukier puder

Przygotowanie

Ptysie:
Zacznij od przygotowania dwóch blach do pieczenia. Wyłóż je papierem do pieczenia, aby przylegał do blachy posmaruj każdy róg odrobiną masła i "przyklej". Okrągłą foremką do wycinania ciastek lub kieliszkiem zaznacz kółeczka na papierze do pieczenia, co ułatwi nakładanie ciasta. Foremkę zanurzaj w mące i odbijaj kółeczka.
W średnim rondelku doprowadź do zagotowania masło, wodę, cukier i sól. Zdejmij z ognia i wsyp mąkę, cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą znów postaw rondelek na ogniu. Gotuj to ciasto, aż zacznie bulgotać cały czas mieszając nie dłużej niż 4 minuty. Przełóż ciasto do miksera i miksuj na wolnych obrotach, aż nieco przestygnie około 2 minuty. Następnie zacznij wbijać po jednym jajku i ubijaj tak długo, aż się dokładnie połączy z ciastem. Postępuj tak samo z pozostałymi jajkami. Ciasto powinno wyjść gładkie i w miarę gęste. Nałóż je do szprycy i wyciskaj małe okrągłe kupki. W małej miseczce roztrzep jajko z wodą i delikatnie palcem smaruj ptysie. Jeśli położysz zbyt wiele jajka na cieście, tak że będzie spływać na blachę, to wtedy ptysie nie wyrosną.
Piecz w temperaturze 160-170 C z termoobiegiem przez 15-20 minut, aż będą miały lekko rumiany kolor. Każdą blachę piecz osobno.
Krem waniliowy:
Do średniej wielkości rondelka wlej mleko, ziarenka wanilii, połowę cukru, sól i doprowadź prawie do zagotowania. Odstaw z ognia. W misce za pomocą trzepaczki ubij żółtka z resztą cukru. Następnie dodawaj po łyżce mąki ziemniaczanej i dalej ubijaj. Kiedy mieszanka jajeczna będzie gotowa zacznij dolewać do niej po pół szklanki gorącego mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Gotowy płyn wlej znów do rondelka po mleku i postaw na średnim ogniu. Cały czas mieszając trzepaczką gotuj krem, aż zrobi się gęsty i zacznie bulgotać. Zdejmij go z ognia i dodaj kawałeczki masła. Dokładnie wymieszaj, przełóż do czystej miski, zakryj jego powierzchnię folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostygnięcia i minimum 2 godziny do lodówki.
Wypełniamy ptysie kremem:
Nałóż schłodzony, gotowy krem do szprycy, wbij ją z boku ptysia i wypełnij go. Tak samo postępuj z resztą. Na końcu udekoruj ptysie posypując je cukrem pudrem.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz