Mam smak na…
puff pieczarkę, chciałoby się dodać pif do puff, ale żarciki na bok;-)), puff pastry to angielskie określenie ciasta francuskiego. Razem z pieczarką i pastą z czarnych oliwek tworzą doskonałą przystawkę. Bardzo łatwa do przygotowania, efektowna i przepyszna. Polecam na imprezki, lub jako przystawkę przed elegancką kolacją.
Puff pieczarka
Ilość porcji | 20 |
Przyrządzanie | 20 min |
Gotowanie | 15 min |
Czas całkowity | 35 min |
Rodzaj dania | Przekąska, Przystawka, Starter |
Składniki
- 20 małych pieczarek świeżych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub świeżego
- 2 łyżki pasty z czarnych oliwek
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie
Pieczarki oczyść zwilżonym ręcznikiem papierowym, lub zdejmij skórki. Do miski wlej oliwę, wrzuć tymianek oraz wciśnij kilka kropel soku z cytryny i wymieszaj. Wrzuć pieczarki do marynaty i dokładnie wymieszaj. W drugiej miseczce wymieszaj pastę z oliwek i śmietanę. Na stolnicy rozłóż ciasto francuskie i za pomocą większej okrągłej foremki do ciastek wykrawaj kółka, a mniejszą foremką odciskaj po środku płytkie wgłębienia. Postaraj się, aby nie przeciąć ciasta na wylot mniejszą foremką. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia a na nim ułóż krążki z ciasta francuskiego. Następnie na powierzchni mniejszego kółka, rozłóż pastę, a na niej połóż pieczarkę. Roztrzepanym jajkiem posmaruj brzegi wystającego ciasta. Tak samo postępuj z resztą. Piecz w temperaturze 180 C przez około 15 minut, lub do momentu, aż ciasto się zrumieni. |