Puff pieczarka

Mam smak na…

puff pieczarkę, chciałoby się dodać pif do puff, ale żarciki na bok;-)), puff pastry to angielskie określenie ciasta francuskiego. Razem z pieczarką i pastą z czarnych oliwek tworzą doskonałą przystawkę. Bardzo łatwa do przygotowania, efektowna i przepyszna. Polecam na imprezki, lub jako przystawkę przed elegancką kolacją.

IMG_2862

IMG_2832

IMG_2833

 

IMG_2841

IMG_2843

IMG_2853

IMG_2856

Puff pieczarka

Ilość porcji 20
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
Rodzaj dania Przekąska, Przystawka, Starter

Składniki

  • 20 małych pieczarek świeżych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub świeżego
  • 2 łyżki pasty z czarnych oliwek
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie

Pieczarki oczyść zwilżonym ręcznikiem papierowym, lub zdejmij skórki. Do miski wlej oliwę, wrzuć tymianek oraz wciśnij kilka kropel soku z cytryny i wymieszaj. Wrzuć pieczarki do marynaty i dokładnie wymieszaj. W drugiej miseczce wymieszaj pastę z oliwek i śmietanę. Na stolnicy rozłóż ciasto francuskie i za pomocą większej okrągłej foremki do ciastek wykrawaj kółka, a mniejszą foremką odciskaj po środku płytkie wgłębienia. Postaraj się, aby nie przeciąć ciasta na wylot mniejszą foremką. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia a na nim ułóż krążki z ciasta francuskiego. Następnie na powierzchni mniejszego kółka, rozłóż pastę, a na niej połóż pieczarkę. Roztrzepanym jajkiem posmaruj brzegi wystającego ciasta. Tak samo postępuj z resztą. Piecz w temperaturze 180 C przez około 15 minut, lub do momentu, aż ciasto się zrumieni.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz