Indyjski łosoś z ryżem

Mam smak na…

indyjskiego łososia z ryżem, to pyszne  danie może stać się Waszą np. walentynkową ucztą. Bardzo proste, szybkie danie, które można przyrządzić bez wysiłku nawet po długim dniu w pracy. Dzięki temu daniu przypomniałam sobie jak bardzo lubię smak curry i świeżej kolendry, których dawno już nie używałam. Część tego przepisu pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Jamiego Olivera.

IMG_2897

IMG_2877

IMG_2880

IMG_2881

IMG_2884

IMG_2886

IMG_2887

IMG_2888

IMG_2892

Indyjski łosoś z ryżem

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 25 min
Gotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie, Walentynki

Składniki

Łosoś

  • 2 filety z łosia po około 200g
  • 2 łyżeczki sosu tandoori curry firmy np. Patak's

Jogurt ogórkowy

  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 1/2 świeżego ogórka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Ryż curry

  • 2 torebki białego ryżu
  • 1 szalotka lub czerwona cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy curry

Dekoracja

  • 2 chlebki naan (opcjonalnie)
  • listki świeżej kolendry

Przygotowanie

Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniem producenta. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć pokrojona w drobną kostkę szalotkę. Zeszklij cebulę, wrzuć ugotowany ryż i przyprawę curry oraz dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Łososia potnij na paski o szerokości mniej więcej 2 cm. Za pomocą pędzelka posmaruj rybę sosem tandoori z każdej strony. Smaż na rozgrzanej oliwie przez około półtorej minuty z każdej strony.
Zrób sos. Do miseczki wlej jogurt, sok z połówki cytryny, drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojonego na małe kawałki ogórka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Chlebek naan podgrzej w tosterze lub piekarniku, aby się zagrzał.
Na talerzu ułóż ryż, łososia polej sosem, chlebek naan, udekoruj danie posypując wszystko listkami świeżej kolendry.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz