Makaron z pulpecikami

Mam smak na…

makaron z pulpecikami. Jest to proste, tradycyjne włoskie danie, które skupia całą rodzinę dookoła stołu i wprowadza wszystkich w dobry nastrój. Dużym atutem tej potrawy jest to, że zawsze się udaje i można ją przygotować dużo  wcześniej przed podaniem.

Ten przepis pochodzi z książki Nigelli „Nigella Gryzie”, ale moja wersja smakuje lepiej :-).

 

Mam smaka_0170

Mam smaka_0174

Mam smaka_0177

Mam smaka_0179

Mam smaka_0180

pulpety1

 

Makaron z pulpecikami

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 1 h

Składniki

  • PULPECIKI
  • 250g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 mielonego mięsa wołowego
  • 3 łyżeczki bułki tartej
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • duża szczypta pieprzu i soli
  • 1 jajko
  • SOS POMIDOROWY
  • 2 puszki pomidorów (po 400 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 100ml pełnotłustego mleka

Przygotowanie

Potrzebujecie: miskę, talerz, deskę do krojenia, tarkę o małych oczkach, garnek, durszlak, patelnię z wysokim rantem i pokrywką.

W dużej misce wymieszaj starannie składniki na pulpeciki. Następnie opłucz ręce zimną wodą i zabierz się do formowania małych kuleczek mięsnych. Układaj je na talerzu, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowywania sosu.

Zmiksuj lub posiekaj drobno cebulę, czosnek i wrzuć na rozgrzaną wcześniej patelnię z masłem i oliwą. Dołóż oregano i duś wszystko około 10 minut, stale mieszając i pilnując aby się nie przypaliło. Gdy cebula zmięknie, a nie przyrumieni się dołóż pomidory zmiksowane na jednolitą masę, przyprawy i mleko. Zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum. Wyjmij pulpeciki z lodówki i delikatnie wrzucaj pojedynczo do sosu pomidorowego. Pulpeciki szybko zmienią kolor z różowych na brązowy i wtedy można już delikatnie zamieszać sosem. Duś całość przez około 20 minut.

Podawaj z ugotowanym aldente makaronem np. tagiatelle.

5 Comments do “Makaron z pulpecikami”

  1. michał błaszczyk pisze:

    królowa jest tylko jedna . chłopaki w NL są zachwyceni. pozdrawiam

  2. Paulina Lipa pisze:

    Kochana uwielbiam twoje przepisy, aż chce się gotować:) pulpeciki już się duszą, czekam na efekt końcowy

  3. Paulina Lipa pisze:

    wyszły przepyszne:)

Dodaj komentarz

Komentarz