Babeczki z adwokatem

Mam smak na…

babeczki z adwokatem, to super prosty i szybki, a zarazem elegancki deser. Idealny, żeby zrobić wielkie wrażenie na gościach, lub ukochanym. Połączenie delikatnego, gorącego ciasta z lodami jest niesamowicie zmysłowym doznaniem. Pamiętam jak pierwszy raz jadłam taki sam deser wiele lat temu w jakiejś kawiarni i spokojnie mogłabym się zachować jak Sally;-) w filmie „Kiedy Harry poznał Sally”. Musicie sami spróbować tego czekoladowego ciasta z gorącym adwokatem i lodami, tym bardziej że jest takie łatwe do zrobienia. Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia” – rewelacja!!!

IMG_2930

IMG_2898

IMG_2899

IMG_2900

IMG_2901

IMG_2903

IMG_2905 IMG_2907

IMG_2908

IMG_2910

IMG_2911

IMG_2912

IMG_2914

IMG_2915

IMG_2917

Babeczki z adwokatem

Ilość porcji 10-12
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 6 min
Czas całkowity 26 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Przyjęcie formalne, Walentynki, Wielkanoc

Składniki

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 170g masła
  • 4-5 jajek
  • 120g cukru pudru
  • 70g mąki
  • 10-12 czekoladek z nadzieniem z adwokata

Sos czekoladowy

  • 100g cukru
  • 50g kakao

Dekoracja

  • lody np. waniliowe

Przygotowanie

Zagotuj niewielką ilość wody w rondelku i połóż na nim miskę stalową tak by nie stykała się z gotującą wodą. Do miski wrzuć masło i kawałeczki czekolady. Kiedy składniki się rozpuszczą zdejmij miskę z rondelka i odstaw. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dołóż stopniowo mąkę. Następnie tą masę dodaj powoli do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając najlepiej trzepaczką. Masa od razu zgęstnieje i jest gotowa, aby rozlać ją do foremek. Foremki powinny być wysmarowane masłem i posypane bułką tartą. Rozdziel ciasto do 3/4 wysokości każdej foremki, a pośrodku każdej zanurz czekoladkę z adwokatem. Piecz w temperaturze 200 C z termoobiegiem przez 6 minut.
Zrób sos czekoladowy: do małego rondelka wsyp cukier i wlej odrobinę wody (1-2 łyżki). Wymieszaj i poczekaj, aż cukier się rozpuści i nabierze miodowego koloru. W małej miseczce wymieszaj kakao z niewielką ilością ciepłej wody, tak by nie było żadnych grudek. Wlej kakao do rondelka i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Sos powinien mieć kolor i smak dobrej czekolady.
Gorące babeczki wyjmij ostrożnie z foremek, polej sosem czekoladowym, a obok umieść gałkę lodów.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz