Szpinakowa przekąska

Mam smak na…

szpinakową przekąskę, czyli szpinak w towarzystwie szynki i sera otulony stałym bywalcem wszelkich imprez -  ciastem francuskim. Świetna przekąska na przyjęcia oraz wszelkie okazje, gdzie można sączyć do niej różowego szampana, z którym bardzo dobrze się komponuje ;-).

IMG_3058

IMG_2936

IMG_2937

IMG_3035

IMG_3037

IMG_3038

IMG_3040

IMG_3042

IMG_3044

IMG_3046

Szpinakowa przekąska

Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 12 min
Czas całkowity 27 min
Rodzaj dania Przekąska, Przystawka, Zakąska
Dobry na okazje: Przyjęcie formalne, Przyjęcie towarzyskie

Składniki

  • 150-200g świeżego szpinaku
  • 200g sera żółtego
  • 200g gotowanej szynki
  • 200g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy i masła

Przygotowanie

Szpinak umyj i osusz w suszarce do sałaty. Następnie rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i masła. Wrzucaj liście szpinaku partiami, a kiedy już "zwiędną", podsmaż jeszcze przez minutkę. Przypraw do smaku solą i pieprzem, ale pamiętaj żeby nie przesadzić, bo ser i szynka też są słone. Odciśnij szpinak z nadmiaru wody, gdyby było to konieczne. Ostudzony szpinak drobno posiekaj.
Z ciasta francuskiego wykrój płat o wielkości mniej więcej 10x25cm. Ułóż wystudzony szpinak na środku, pozostawiając 2 cm brzeg z obu stron. Na szpinaku ułóż małe kawałeczki szynki, lub cienkie plasterki i ser starty na tarce o małych oczkach lub w plasterkach.
W małej miseczce roztrzep jajko i za pomocą pędzelka posmaruj oba brzegi ciasta. Zwiń całość w rulon, a jako pomoże skleić się warstwom ciasta. Wierzch również posmaruj jajkiem. Przenieś go na blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 12 minut. Wystudzony rulon pokrój na plastry o grubości 1 cm i podawaj.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz