Hummus pomidorowy

Mam smak na…

hummus pomidorowy, to pyszna pasta do wszystkiego: grzanek, chipsów, chleba, a także jako dip do warzyw. Nauczyłam się go robić wiele lat temu, kiedy pracowałam w  O’brians w Londynie i robiłam kanapki. Tego typu pastę można zaprezentować pod różnymi postaciami od eleganckiej przekąski do dipu do chipsów. Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju planujecie przyjęcie, czy spotkanie ze znajomymi. Polecam na kanapkę zamiast masła;-).

IMG_3092

IMG_3070

IMG_3071

IMG_3078

 

IMG_3087

Hummus pomidorowy

Przyrządzanie 5 min
Uwzględnia diety Dieta wegeteriańska
Rodzaj dania Przekąska, Przystawka

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 5-6 pomidorków suszonych na słońcu z oliwy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ciecierzycę odcedź z zalewy na sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Odczekaj chwilkę, aż obcieknie z nadmiaru wody. Następnie wrzuć ją do blendera razem z pomidorkami, oliwą i przyprawami. Zmiksuj wszystko na w miarę gładką, gęstą masę. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem według uznania. Przełóż do miseczki i podawaj ze świeżymi warzywami, chipsami tortilla, grzankami, pane carasau (sardyński chlebek na zdjęciu). Hummus można przechować w lodówce przez kilka dni.

Możesz też zrobić kanapkę: posmarować nim kromkę chleba lub wrap zamiast masła, dołożyć wędlinę, warzywa.
Możesz też stworzyć elegancką przekąskę: włożyć hummus do rękawa cukierniczego i wyciskać ładne formy na małych grzaneczkach. Udekorować natką pietruszki lub kolendry.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz