Pączki mojej babci

Mam smak na…

pączki mojej babci, ten przepis jest w mojej rodzinie od dawna, a babcia piekła je znacznie częściej niż tylko raz w roku na tłusty czwartek. Każdy w rodzinie pamięta smak babcinych pączków oraz zabawne rytuały babci podczas ich „tworzenia”.  Aby składniki miały temperaturę pokojową były znoszone do kuchni już wieczorem poprzedniego dnia, kiedy babcia zabierała się do pracy nikt nie mógł wejść do kuchni, aby nie robić przeciągów. Wreszcie po paru godzinach można było skosztować pączków, a babcia nic nie robiła kolejnego dnia, oczywiście ze zmęczenia;-). Polecam na tłusty czwartek i nie tylko.

IMG_3160

IMG_3108

IMG_3110

IMG_3111

IMG_3114

IMG_3115

IMG_3117

IMG_3120

IMG_3123

IMG_3124

IMG_3126

IMG_3127

IMG_3128

IMG_3131

IMG_3132

IMG_3134

Pączki mojej babci

Ilość porcji 25
Przyrządzanie 1 h
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 1 h 20 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Inne święta

Składniki

Ciasto na pączki

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 100g cukru
  • 8 żółtek
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 500ml mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały kieliszek wódki
  • kilka kropli olejku arakowego

Do smażenia

  • 4 kostki smalcu
  • 500 ml oleju rzepakowgo

Nadzienie

  • słoiczek ulubionej gęstej konfitury np. powideł, lub marmolady różanej

Dekoracja

  • cukier puder lub lukier

Przygotowanie

Przygotuj zaczyn: Do dużej miski pokrusz drożdże wsyp łyżeczkę cukru i mąki i wlej pół szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut.

Przygotuj ciasto: Następnie do osobnej miski wbij jajko, dodaj 8 żółtek i utrzyj z cukrem na gładką, gęstą masę. Kiedy zaczyn z drożdży już wyrośnie dodaj przesianą mąkę, utarte z cukrem jajka, resztę ciepłego mleka, sok z cytryny, kieliszek spirytusu (ostatecznie czystej wódki) i wymieszaj gęstą łyżką. Na końcu dodaj roztopione, gorące masło. Połącz starannie wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Masa powinna być dosyć gęsta, więc do wymieszania jej musisz użyć trochę siły. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Do dużej miski (która pomieści miskę z ciastem), wlej gorącą wodę i umieść w niej miskę z ciastem. Pamiętaj, że woda nie może wlać się do miski z ciastem. Przykryj wszystko czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Uformuj ciasto: Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij go z miski z wodą. Wysmaruj ręce olejem i złap w garści tyle ciasta ile Ci się zmieści, a następnie wykręć go i urwij. W ten sposób powstanie dość zgrabna kulka. Po wyrobieniu, wszystkich kulek powinno być około 25-30sztuk, zależy jak duże je zrobisz. Następnie przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

Smaż pączki: do dużego garnka wrzuć kostki smalcu, wlej olej i rozgrzej. Wrzuć kawałek ciasta aby sprawdzić czy jest wystarczająco rozgrzany. Zmniejsz ogień do minimum i smaż, aż ładnie się zarumienią, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
Przestudzone pączki nadziewaj ulubioną konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego. Z boku pączka wbij szprycę z końcówką do dekorowania tortów i wyciśnij tyle konfitury ile chcesz. Na końcu posyp cukrem pudrem i podawaj. Najlepsze są świeże.
IMG_3140

IMG_3141

IMG_3148

IMG_3154

Pączki mojej babci

Ilość porcji 25
Przyrządzanie 1 h
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 1 h 20 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Inne święta

Składniki

Ciasto na pączki

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 100g cukru
  • 8 żółtek
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 500ml mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały kieliszek wódki
  • kilka kropli olejku arakowego

Do smażenia

  • 4 kostki smalcu
  • 500 ml oleju rzepakowgo

Nadzienie

  • słoiczek ulubionej gęstej konfitury np. powideł, lub marmolady różanej

Dekoracja

  • cukier puder lub lukier

Przygotowanie

Przygotuj zaczyn: Do dużej miski pokrusz drożdże wsyp łyżeczkę cukru i mąki i wlej pół szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut.

Przygotuj ciasto: Następnie do osobnej miski wbij jajko, dodaj 8 żółtek i utrzyj z cukrem na gładką, gęstą masę. Kiedy zaczyn z drożdży już wyrośnie dodaj przesianą mąkę, utarte z cukrem jajka, resztę ciepłego mleka, sok z cytryny, kieliszek spirytusu (ostatecznie czystej wódki) i wymieszaj gęstą łyżką. Na końcu dodaj roztopione, gorące masło. Połącz starannie wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Masa powinna być dosyć gęsta, więc do wymieszania jej musisz użyć trochę siły. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Do dużej miski (która pomieści miskę z ciastem), wlej gorącą wodę i umieść w niej miskę z ciastem. Pamiętaj, że woda nie może wlać się do miski z ciastem. Przykryj wszystko czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Uformuj ciasto: Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij go z miski z wodą. Wysmaruj ręce olejem i złap w garści tyle ciasta ile Ci się zmieści, a następnie wykręć go i urwij. W ten sposób powstanie dość zgrabna kulka. Po wyrobieniu, wszystkich kulek powinno być około 25-30sztuk, zależy jak duże je zrobisz. Następnie przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

Smaż pączki: do dużego garnka wrzuć kostki smalcu, wlej olej i rozgrzej. Wrzuć kawałek ciasta aby sprawdzić czy jest wystarczająco rozgrzany. Zmniejsz ogień do minimum i smaż, aż ładnie się zarumienią, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
Przestudzone pączki nadziewaj ulubioną konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego. Z boku pączka wbij szprycę z końcówką do dekorowania tortów i wyciśnij tyle konfitury ile chcesz. Na końcu posyp cukrem pudrem i podawaj. Najlepsze są świeże.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz