Tort spiderman

Mam smak na…

tort Spiderman. Tort ten upiekłam na 5 urodziny mojego synka, który ostatnio jest fanem tej postaci. Do upieczenia tortu wykorzystałam specjalną foremkę w kształcie spidermana, a do dekoracji użyłam masy marcepanowej w oczywistych kolorach. Pod kostiumem spidermana „ukrywa”  się ciasto przypominające smakiem popularną przekąskę dla dzieci „kinder kanapkę”. Wybrałam ten przepis, bo wiedziałam że będzie sukcesem wśród dzieciaków. Polecam:-)

IMG_3205

IMG_3161

IMG_3162

IMG_3163

IMG_3164

IMG_3167

IMG_3170

IMG_3171

IMG_3178

IMG_3176

IMG_3177

 

IMG_3179

IMG_3180

IMG_3181

IMG_3183

IMG_3184

 

NATI_SPIDERMAN

 

 

 

 

 

 

Tort spiderman

Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 35 min
Czas całkowity 1 h 5 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie, Urodziny

Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 6 jajek
  • 125g cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 3 łyżki kakao
  • 125g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Krem

  • 125ml mleka
  • 350g masła
  • 500g mleka w proszku (nie granulowanego)

Dekoracja

  • masa marcepanowa lub cukrowa w trzech kolorach: czerwony, niebieski, biały

Przygotowanie

Biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij je wraz z cukrem na sztywną, gęstą pianę. Do tak wykonanej masy białkowej zacznij dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Po dodaniu wszystkich żółtek miksuj jeszcze przez chwilę. Dodaj budynie czekoladowe, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Na końcu dodaj dwie łyżki wody i ponownie delikatnie wymieszaj.
Wybrany kształt formy wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą. Wlej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 C na około 30 minut.
Krem. Do małego rondelka wlej mleko, wsyp cukier i zagotuj. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie utrzyj miękkie (o temperaturze pokojowej) masło na puszystą masę. Teraz zacznij powoli, stopniowo wlewać przygotowany syrop do utartego masła cały czas miksując. Na końcu dodaj stopniowo dwie szklanki mleka w proszku również cały czas miksując. Całość należy miksować około 5 minut, dzięki czemu masa stanie się bardziej puszysta.
Wystudzony biszkopt przekrój na pół i przełóż kremem. Tort udekoruj według uznania.
Może to być polewa czekoladowa lub tak jak w przypadku mojego tortu kolorowa masa marcepanowa. Do masy cukrowej lub marcepanowej wystarczy dodać wybrany barwnik w płynie lub proszku i dokładnie wyrobić. Po wyrobieniu pożądanego koloru najlepiej włożyć masę do lodówki na kilkanaście minut, aby się schłodziła. Wówczas będzie ją można bez problemu rozwałkować i nakładać na przygotowany tort. Wierzch tortu powinien być posmarowany cienką warstwą kremu, aby masa marcepanowa lepiej przylegała.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz