Mam smak na…
Mary i Maria krwiste drinki, dwie siostry jedna rodem z Paryża druga z Meksyku? ;-), mi osobiście bardziej smakuje Maria niż Mary ze względu na użyty alkohol, a i kolendrę bardzo lubię. Natomiast jeśli chodzi o Krwawą Mary, to według historii opowiedzianej przez Marthę Stewart, drink ten powstał w słynnym Harry’s New York Bar w Paryżu. Wymyślił go wysiedlony amerykański barman w latach dwudziestych. Natomiast wersja Krwawej Mary z tequilą serwowana jest na południowym -zachodzie w USA. Obie Panie są pyszne najlepiej tuż przed brunchem, jak sugeruje autorka przepisu MS . Polecam.
Mary i Maria krwiste drinki
Przyrządzanie | 5 min |
Rodzaj dania | Napój |
Dobry na okazje: | Inne święta, Przyjęcie formalne, Przyjęcie towarzyskie |
Składniki
Krwawa Mary
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 3 łyżki chrzanu świeżo startego (lub ze słoiczka)
- 1/2 szklanki czystej wódki
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 cytryny
- świeżo zmielony pieprz oraz kilka kropli sosu typu tabasco do smaku
- kilka gałązek selera naciowego do dekoracji
Krwawa Maria
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 3 łyżki chrzanu świeżo startego (lub ze słoiczka)
- 1/2 szklanki tequila
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- sok z 1 limonki
- świeżo zmielony pieprz oraz kilka kropli sosu typu tabasco do smaku
- listki świeżej kolendry do dekoracji
Dekoracja
- kostki lodu
Przygotowanie
Oba drinki robi się oczywiście tak samo. W dzbanku zmieszaj wszystkie składniki. Rozlej do szklanek wypełnionych kostkami lodu wedle uznania. W zależności od tego, którą "panienkę" sobie zrobicie, udekorujcie je selerem, lub kolendrą. |
Do takiego drinku, bo ja robię z wódką, dodaję sok ze świeżych pomidorów z Pińczowa. Przekonałem się do tego soku jest robiony bez żadnych dodatków i konserwantów. Polecam i pozdrawiam.