Mary i Maria krwiste drinki

Mam smak na…

Mary i Maria krwiste drinki, dwie siostry jedna rodem z Paryża druga z Meksyku? ;-), mi osobiście bardziej smakuje Maria niż Mary ze względu na użyty alkohol, a i kolendrę bardzo lubię. Natomiast jeśli chodzi o Krwawą Mary, to według historii opowiedzianej przez Marthę Stewart, drink ten powstał w słynnym Harry’s New York Bar w Paryżu. Wymyślił go wysiedlony amerykański barman w latach dwudziestych. Natomiast wersja Krwawej Mary z tequilą serwowana jest na południowym -zachodzie w USA. Obie Panie są pyszne najlepiej  tuż przed  brunchem, jak sugeruje autorka przepisu MS . Polecam.

IMG_3266 IMG_3255 IMG_3252 IMG_3250 IMG_3267

Mary i Maria krwiste drinki

Przyrządzanie 5 min
Rodzaj dania Napój
Dobry na okazje: Inne święta, Przyjęcie formalne, Przyjęcie towarzyskie

Składniki

Krwawa Mary

  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • 3 łyżki chrzanu świeżo startego (lub ze słoiczka)
  • 1/2 szklanki czystej wódki
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz oraz kilka kropli sosu typu tabasco do smaku
  • kilka gałązek selera naciowego do dekoracji

Krwawa Maria

  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • 3 łyżki chrzanu świeżo startego (lub ze słoiczka)
  • 1/2 szklanki tequila
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • sok z 1 limonki
  • świeżo zmielony pieprz oraz kilka kropli sosu typu tabasco do smaku
  • listki świeżej kolendry do dekoracji

Dekoracja

  • kostki lodu

Przygotowanie

Oba drinki robi się oczywiście tak samo. W dzbanku zmieszaj wszystkie składniki. Rozlej do szklanek wypełnionych kostkami lodu wedle uznania. W zależności od tego, którą "panienkę" sobie zrobicie, udekorujcie je selerem, lub kolendrą.

1 Comment do “Mary i Maria krwiste drinki”

  1. Jorguś pisze:

    Do takiego drinku, bo ja robię z wódką, dodaję sok ze świeżych pomidorów z Pińczowa. Przekonałem się do tego soku jest robiony bez żadnych dodatków i konserwantów. Polecam i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Komentarz