Kurczak z jabłkiem w bułce

Mam smak na…

kurczaka z jabłkiem w bułce,  świetna kanapka na pożywne śniadanie, do pracy, na piknik. Pyszna, prosta, szybka sałatka, z kwaskowatym jabłkiem i selerem, które wzbogacają delikatny smak kurczaka. Rano, przed wyjściem z domu najczęściej wszyscy się spieszą, dlatego warto mięso ugotować wieczorem i wstawić do lodówki.  Jeśli dbacie o linię, to zamiast majonezu można dodać jogurt grecki wymieszany z łyżeczką ostrej musztardy dijon i też będzie bardzo dobra. Jeszcze szklanka pysznego soku np. jabłkowego Tymbark  i śniadanie gotowe.

IMG_3300

 

IMG_3282

 

IMG_3283

 

IMG_3284

 

IMG_3285

 

IMG_3303

 

Kurczak z jabłkiem w bułce

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 szklanki bulionu (najlepiej domowego)
  • 1 jabłko małosłodkie np. odmiany Idared
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ulubione pieczywo (białe lub razowe)
  • sól, pieprz do smaku

Dekoracja

  • garść kiełek rzodkiewki

Przygotowanie

W małym rondelku zagotuj bulion i wrzuć piersi z kurczaka. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Wyjmij ugotowane mięso i odstaw je do ostygnięcia. Następnie porwij na małe kawałki lub pokrój w drobną kostkę.
Jabłko obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny. Następnie wrzuć posiekany drobno seler, majonez oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowaną sałatkę rozłóż na ulubionym pieczywie i posyp kiełkami rzodkiewki.
Przykryj drugą częścią pieczywa, zapakuj w papier śniadaniowy i zabierz do pracy lub na piknik.

 

Śniadanie TYMBARK

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz