4 x faszerowane jajka

Mam smak na…

4x faszerowane jajka, czyli 4 rodzaje nadzienia do jajek, które będą idealnym dodatkiem do wędlin i pieczonych mięs podawanych na zimno podczas śniadania Wielkanocnego. Zachęcam Was do wykonania tych pysznych farszy, bo one nie tylko wspaniale smakują, ale też będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.

4 x faszerowane jajka

Przyrządzanie 1 h
Gotowanie 6 min
Czas całkowity 1 h 6 min
Rodzaj dania Śniadanie
Dobry na okazje: Wielkanoc

Składniki

Farsz z łososia

  • 6 jajek
  • 100g wędzonego łososia
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżeczki kaparów
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz

Farsze - pasty:

  • 6 jajek

Farsz z buraczkami

  • 1 mały ugotowany burak
  • 2 łyżki kremowego serka typu feta
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoika
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub suszonego
  • kilka kropel soku z cytryny do smaku

Farsz żółty

  • 2-3 łyżki serka kremowego typu feta
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub do smaku)

Farsz z koperkiem

  • 2-3 łyżki serka kremowego typu feta
  • 1 łyżkę posiekanego koperku
  • 1 łyżeczkę musztardy dijon
  • świeżo zmielony pieprz

Dekoracja

  • opakowanie kiełków rzodkiewki lub rzeżuchy

Przygotowanie

Farsz łososiowy:
Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Wędzonego łososia pokrój na małe kawałeczki, a najlepiej w kosteczkę. Czerwoną cebulę też pokrój w drobniutką kosteczkę, posiekaj kapary i koperek. Wymieszaj wszystko razem z oliwą, sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową masę nałóż do połówek białek i ozdób gałązeczkami koperku.
Farsze pozostałe:
Ugotuj 6 jajek na twardo wystudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i porozdzielaj je po dwa do trzech osobnych miseczek. Do każdej miseczki dodaj kremowy serek typu feta. To jest baza wszystkich trzech farszy. Resztę składników porozdzielaj do miseczek zgodnie z przepisem. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą widelca, na w miarę gładką masę. Dopraw do smaku. W przypadku farszu z buraczkami, ugotuj buraczki najlepiej małe, bo szybciej się ugotują. Ugotowane do miękkości, obierz ze skórki i zetrzyj na papkę na tarce oraz dodaj do jednej z miseczek.
Na paterze rozsyp kiełki rzodkiewki lub rzeżuchy i poukładaj faszerowane jajka, będą pięknie się prezentować.

IMG_3614 IMG_3582 IMG_3584 IMG_3586 IMG_3587 IMG_3596 IMG_3600 IMG_3601 IMG_3603 IMG_3608

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz