Polędwiczka wielkanocna

Mam smak na…

polędwiczkę wielkanocną, pyszną, aromatyczną, która wprowadza odrobinę klimatu śródziemnomorskiego dzięki kaparom i pomidorkom. Zwykle mięsa pieczemy na obiad i podajemy na ciepło. Jednak na Święta Wielkanocne piecze się mięsa, aby podać je na zimno podczas śniadania obok wędlin. Idealnym dodatkiem do mięs pieczonych jest delikatny, kremowy sos jajeczny. Polecam!!!

Polędwiczka wielkanocna

Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 55 min
Rodzaj dania Śniadanie
Dobry na okazje: Wielkanoc

Składniki

Polędwiczka nadziewana

  • 1 poledwiczka wieprzowa 350-400g
  • kawałek marynowanej papryki
  • 1 łyżka kaparów
  • 2-3 pomidorki suszone na słońcu w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • oliwa lub olej z pomidorków suszonych
  • sól, pieprz świeżo zmielony

Sos jajeczny do polędwiczki

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka octu białego winnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Polędwiczkę opłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Ostrym nożem rozetnij ją wzdłuż, aby otworzyła się jak książka. Uważaj aby nie przeciąć ją na wylot. Przygotuj nadzienie: Paprykę konserwową, kapary i pomidorki suszone drobno posiekaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i rozłóż na środku polędwicy. Zwiń ją w roladę, zwiąż sznurkiem do mięs, aby się nie rozpadła w czasie pieczenia. Do małej miseczki wlej oliwę lub olej ze słoiczka po pomidorkach, dodaj oregano i rozmaryn. Następnie wymieszaj i rozsmaruj na wierzchu rolady. Polędwiczkę włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 C przez około 40-45 minut, aż się ładnie przyrumieni. Pierwsze 30 minut piecz pod przykryciem, a później odsłoń polędwiczkę, aby się apetycznie przyrumieniła.Odstaw do ostygnięcia.
Sos do polędwiczki: Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek i pokrój na kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.
Polędwiczkę pokrój na zgrabne plasterki i podawaj z sosem.

IMG_3626 IMG_3615 IMG_3616 IMG_3618 IMG_3619 IMG_3620 IMG_3623

1 Comment do “Polędwiczka wielkanocna”

  1. Johny pisze:

    Mmm wygląda przepysznie muszę spróbować zrobić. Mam nadzieję że równie dobrze smakuje jak wygląda.

Dodaj komentarz

Komentarz