Słodka kapusta zasmażana

Mam smak na…

słodką kapustę zasmażaną. Chyba nie ma lepszego dodatku do kotleta schabowego niż kapusta zasmażana, prawda? Jadłam dobrą, młodą kapustę zasmażaną w wielu domach, ale uważam że nie ma lepszej niż w naszej rodzinie. Babcia Gienia robiła najwspanialszą i według jej przepisu jest robiona przez moją mamę, a teraz i przeze mnie. Myślę, że też będziecie za nią przepadać. Wypróbujcie!!!

Słodka kapusta zasmażana

Ilość porcji 5-6
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 45 min

Składniki

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 150g boczku gotowanego lub słoniny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mały pęczek koperku
  • 1 cebula
  • maggi do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz świeżo zmielony i ziołowy

Przygotowanie

Oderwij zewnętrzne liście kapusty i wyrzuć. Przekrój ją na pół i wykrój głąb, który też trzeba wyrzucić. Moja babcia tarła go na tarce i wrzucała do gotującej się kapusty ale nie wiedziała, że w głąbie zbierają się wszelkie szkodliwe substancje. Resztę kapusty pokrój według uznania, wrzuć do garnka i zalej wodą, aby ją przykrywała. Gotuj prawie do miękkości. W międzyczasie pokrój boczek w małą kosteczkę i smaż, aż się ładnie przyrumieni. Następnie odcedź kapustę tak by pozostało około 2/3 wody. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij boczek i dodaj do ugotowanej kapusty, a także pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy.
Zrób zasmażkę. Na patelni po smażeniu boczku został tłuszcz, do którego dodaj mąkę i przypal ją ciągle mieszając aż będzie miała jasno brązowy kolor. Kiedy mąka wystygnie dodaj do niej pół szklanki zimnej wody i wymieszaj, aby nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażkę dodawaj stopniowo do kapusty i mieszaj. Nie wrzucaj od razu całości, żeby nie była zbyt gęsta. Być może nie będzie potrzebna cała porcja zasmażki. Na końcu dodaj przecier pomidorowy i posiekany koperek. Pogotuj jeszcze przez chwilę, spróbuj do smaku i ewentualnie dopraw.

 

IMG_3859 IMG_3834 IMG_3836 IMG_3840 IMG_3842 IMG_3847 IMG_3848 IMG_3849 IMG_3853 IMG_3854 IMG_3855 IMG_3856

14 Comments do “Słodka kapusta zasmażana”

  1. alicja pisze:

    A kiedy nalezy przesmazyc i dodac cebule?

    • Kasia Bednarska pisze:

      Cebulę dodaje się surową, pokrojoną w piórka. W przepisie jest to wyraźnie napisane, ale rozumiem Twoje wątpliwości, bo zwykle przesmaża się cebulę w podobnych przepisach;-)kuchni polskiej.

  2. Łukasz pisze:

    Ja jako amator w kuchni zrobiłem kapustkę i wyszła wyśmienita, żona zachwycona.
    Dziękuję za pomoc :)

    • Tomek pisze:

      Ja tez ugotowałem według przepisu, bardzo mi smakowało ale zonie nie smakowało…..
      Chyba czas zmienić zonę,,,,,,

  3. Czesław pisze:

    Jakież to substancje szkodliwe ma głąb? Wiedza dr Górnickiej pod obstrzałem, „Apteka natury”. Należy sprawdzać info.

    • Kasia Bednarska pisze:

      Podobno w głąbie zbierają się szkodliwe substancje takie jak metale ciężkie, nawozy itd. Jeśli ktoś w to nie wierzy jego sprawa, ja też ręki nie dam sobie obciąć za te info., ale głąb wyrzucam.

  4. deupole pisze:

    A dlaczego wyrzucasz zewnetrzne liscie kapusty ? Czyzby tam rowniez mialyby sie znajdowac wszelkie szkodliwe substancje ?

    • Kasia Bednarska pisze:

      A Ty nie wyrzucasz? Ja robię to z dwóch powodów: te wierzchnie liście często są uszkodzone, a po drugie ze względów higienicznych i samo umycie ich by mi nie wystarczyło;-)

  5. Ania pisze:

    Swietnie! dlugo szukalam wlasnie tego smaku kausty,
    dzieki Kasiu.

  6. leszek lm pisze:

    Przepis b.dobry smakowite chociaz nie wyjdzie napewno jak u mojej mamy co do Twojej Babci to napewno w jej czasach naturalne bylo scieranie nawet glaba bo i tyle szkodliwych substancji sie nie zbieralo niz w dzisiejszych czasach :D

  7. krzysztof pisze:

    moja mama dodawala jeszcze kminek

  8. Zbigniew S. pisze:

    Udało mi się, wedle przepisu z tym, że kapustę (już rozdrobnioną i posiekaną) zblanszowałem i mam z tego powodu problem. Źona mnie prosi i namawia, abym ja zajął się kuchnią i gotował! Będę korzystał z waszych przepisów.!

    • Kasia Bednarska pisze:

      Cóż nie dziwię się żonie, nie ma nic piękniejszego niż zaradny, gotujący mąż. Mój nie dał się przekonać ;-).
      Radziłabym na początek przygotować przepis makaron z pulpecikami, świetny dla całej rodzinki i jeden z najbardziej ulubionych wśród moich znajomych. Powodzenia :-)

  9. Sylwia pisze:

    Zrobilam ! Jest pyszna ! Polecam nawet tym co nie lubia gotowac ! Prosty przepis i nic nie mozna zepsuc ! A kapusta czy stara czy mloda do tego przepisu sie nadaje :-)

Dodaj komentarz

Komentarz