Mam smak na…
słodką kapustę zasmażaną. Chyba nie ma lepszego dodatku do kotleta schabowego niż kapusta zasmażana, prawda? Jadłam dobrą, młodą kapustę zasmażaną w wielu domach, ale uważam że nie ma lepszej niż w naszej rodzinie. Babcia Gienia robiła najwspanialszą i według jej przepisu jest robiona przez moją mamę, a teraz i przeze mnie. Myślę, że też będziecie za nią przepadać. Wypróbujcie!!!
Słodka kapusta zasmażana
Ilość porcji | 5-6 |
Przyrządzanie | 15 min |
Gotowanie | 30 min |
Czas całkowity | 45 min |
Składniki
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 150g boczku gotowanego lub słoniny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mały pęczek koperku
- 1 cebula
- maggi do smaku
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz świeżo zmielony i ziołowy
Przygotowanie
Oderwij zewnętrzne liście kapusty i wyrzuć. Przekrój ją na pół i wykrój głąb, który też trzeba wyrzucić. Moja babcia tarła go na tarce i wrzucała do gotującej się kapusty ale nie wiedziała, że w głąbie zbierają się wszelkie szkodliwe substancje. Resztę kapusty pokrój według uznania, wrzuć do garnka i zalej wodą, aby ją przykrywała. Gotuj prawie do miękkości. W międzyczasie pokrój boczek w małą kosteczkę i smaż, aż się ładnie przyrumieni. Następnie odcedź kapustę tak by pozostało około 2/3 wody. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij boczek i dodaj do ugotowanej kapusty, a także pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy. Zrób zasmażkę. Na patelni po smażeniu boczku został tłuszcz, do którego dodaj mąkę i przypal ją ciągle mieszając aż będzie miała jasno brązowy kolor. Kiedy mąka wystygnie dodaj do niej pół szklanki zimnej wody i wymieszaj, aby nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażkę dodawaj stopniowo do kapusty i mieszaj. Nie wrzucaj od razu całości, żeby nie była zbyt gęsta. Być może nie będzie potrzebna cała porcja zasmażki. Na końcu dodaj przecier pomidorowy i posiekany koperek. Pogotuj jeszcze przez chwilę, spróbuj do smaku i ewentualnie dopraw. |
A kiedy nalezy przesmazyc i dodac cebule?
Cebulę dodaje się surową, pokrojoną w piórka. W przepisie jest to wyraźnie napisane, ale rozumiem Twoje wątpliwości, bo zwykle przesmaża się cebulę w podobnych przepisach;-)kuchni polskiej.
Ja jako amator w kuchni zrobiłem kapustkę i wyszła wyśmienita, żona zachwycona.
Dziękuję za pomoc
Ja tez ugotowałem według przepisu, bardzo mi smakowało ale zonie nie smakowało…..
Chyba czas zmienić zonę,,,,,,
Jakież to substancje szkodliwe ma głąb? Wiedza dr Górnickiej pod obstrzałem, „Apteka natury”. Należy sprawdzać info.
Podobno w głąbie zbierają się szkodliwe substancje takie jak metale ciężkie, nawozy itd. Jeśli ktoś w to nie wierzy jego sprawa, ja też ręki nie dam sobie obciąć za te info., ale głąb wyrzucam.
A dlaczego wyrzucasz zewnetrzne liscie kapusty ? Czyzby tam rowniez mialyby sie znajdowac wszelkie szkodliwe substancje ?
A Ty nie wyrzucasz? Ja robię to z dwóch powodów: te wierzchnie liście często są uszkodzone, a po drugie ze względów higienicznych i samo umycie ich by mi nie wystarczyło;-)
Swietnie! dlugo szukalam wlasnie tego smaku kausty,
dzieki Kasiu.
Przepis b.dobry smakowite chociaz nie wyjdzie napewno jak u mojej mamy co do Twojej Babci to napewno w jej czasach naturalne bylo scieranie nawet glaba bo i tyle szkodliwych substancji sie nie zbieralo niz w dzisiejszych czasach
moja mama dodawala jeszcze kminek
Udało mi się, wedle przepisu z tym, że kapustę (już rozdrobnioną i posiekaną) zblanszowałem i mam z tego powodu problem. Źona mnie prosi i namawia, abym ja zajął się kuchnią i gotował! Będę korzystał z waszych przepisów.!
Cóż nie dziwię się żonie, nie ma nic piękniejszego niż zaradny, gotujący mąż. Mój nie dał się przekonać ;-).
Radziłabym na początek przygotować przepis makaron z pulpecikami, świetny dla całej rodzinki i jeden z najbardziej ulubionych wśród moich znajomych. Powodzenia
Zrobilam ! Jest pyszna ! Polecam nawet tym co nie lubia gotowac ! Prosty przepis i nic nie mozna zepsuc ! A kapusta czy stara czy mloda do tego przepisu sie nadaje