Śródziemnomorska sałatka makaronowa

Mam smak na…

śródziemnomorską sałatkę makaronową. Jest to wspaniała, letnia sałatka, która najlepiej pasuje do grillowanych mięs. Ja nie mogę się bez niej obejść w sezonie grillowym, a szczególnie kiedy przyjeżdżają goście. Jest prosta, szybka i wszystkim smakuje. Wystarczy kawałek dobrze zgrillowanego mięsa i super danie gotowe. Nie potrzeba już żadnych innych dodatków. Jestem pewna, że pokochacie tą sałatkę jak ja i Jamie Oliver, bo właśnie z jego książki ona pochodzi.

Śródziemnomorska sałatka makaronowa

Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 8 min
Czas całkowity 28 min
Rodzaj dania Przekąska, Sałata
Dobry na okazje: Barbecue

Składniki

  • opakowanie (około 300g) drobnego makaronu np. muszelek
  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych
  • duża garść czarnych oliwek bez pestek
  • mała wiązka szczypiorku
  • 1 świeży ogórek
  • garść świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • sól, pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć makaron razem z ząbkami czosnku. Ugotuj al dente, odcedź i przelej zimną wodą. Wszystkie warzywa oraz zioła pokrój tak by nie były większe od makaronu. Przygotuj dressing w osobnej miseczce. Ugotowany czosnek przepuść przez praskę, dodaj oliwę, ocet i przyprawy. Dodaj do makaronu z warzywami i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw jeszcze raz do smaku.

 

IMG_3890 IMG_3879 IMG_3886 IMG_3888 IMG_3889

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz