Mam smak na…
letnią sałatkę z arbuzem, fetą, czarnymi oliwkami… To niewątpliwie idealna sałatka na gorące dni, a dla mnie na cały rok, bo uwielbiam arbuza i jeśli w zimę uda mi się kupić dostatecznie słodkiego, to też będę ją robić. Książkę Nigelli, w której znalazłam tą sałatkę mam już od lat i sama nie wiem dlaczego dopiero teraz postanowiłam ją zrobić:-) Sałatka jest pyszna, lekka i orzeźwiająca, gorąco polecam.
Letnia sałatka z arbuzem
Ilość porcji | 6-8 |
Przyrządzanie | 25 min |
Rodzaj dania | Sałata |
Dobry na okazje: | Barbecue, Przyjęcie towarzyskie |
Składniki
- 1 kg arbuza bez skóry
- 250g sera feta
- 1 mała czerwona cebula
- 2-3 limonki
- mały pęczek natki pietruszki
- mały pęczek mięty
- 100g czrnych oliwek bez pestek
- pieprz świeżo zmielony do smaku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Zacznij od zamarynowania cebuli. Obraną cebulę przekrój na pół, a następnie na cieniutkie plasterki, lub w piórka. Wyciśnij sok z 1 soczystej limonki, wymieszaj z cebulą i odstaw na chwilę. Teraz arbuz. Odetnij skórę, pokrój na spore kawałki i postaraj się zgrabnie usunąć tyle pestek ile się da. Tak przygotowanego arbuza rozrzuć równomiernie na wybranym półmisku. Ser feta pokrój w małą kostkę i rozrzuć na arbuzie. Zamarynowaną cebulę, która powinna stać się już do tej pory transparentna i łagodna w smaku, również rozłóż na arbuzie i fecie. Potem rozłóż czarne oliwki. Dodaj posiekaną miętę i listki pietruszki w całości. Zrób dressing. Do płynu pozostałego po marynowaniu cebuli wlej oliwę z oliwek i wyciśnij sok z conajmniej jeszcze jednej limonki. Wymieszaj sałatkę i skrop równomiernie dressingiem. Jeśli masz ochotę, posyp wszystko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Delikatnie wymieszaj. Podawaj schłodzoną. Smacznego! |