Letnia sałatka z arbuzem

Mam smak na…
letnią sałatkę z arbuzem, fetą, czarnymi oliwkami… To niewątpliwie idealna sałatka na gorące dni, a dla mnie na cały rok, bo uwielbiam arbuza i jeśli  w zimę uda mi się kupić dostatecznie słodkiego, to też będę ją robić. Książkę Nigelli, w której znalazłam tą sałatkę mam już od lat i sama nie wiem dlaczego dopiero teraz postanowiłam ją zrobić:-) Sałatka jest pyszna, lekka i orzeźwiająca, gorąco polecam.

 

IMG_4294

IMG_4275

IMG_4277

IMG_4278

IMG_4283

IMG_4284

IMG_4287

IMG_4289

IMG_4290

 

IMG_4293

Letnia sałatka z arbuzem

Ilość porcji 6-8
Przyrządzanie 25 min
Rodzaj dania Sałata
Dobry na okazje: Barbecue, Przyjęcie towarzyskie

Składniki

  • 1 kg arbuza bez skóry
  • 250g sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2-3 limonki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek mięty
  • 100g czrnych oliwek bez pestek
  • pieprz świeżo zmielony do smaku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Zacznij od zamarynowania cebuli. Obraną cebulę przekrój na pół, a następnie na cieniutkie plasterki, lub w piórka. Wyciśnij sok z 1 soczystej limonki, wymieszaj z cebulą i odstaw na chwilę. Teraz arbuz. Odetnij skórę, pokrój na spore kawałki i postaraj się zgrabnie usunąć tyle pestek ile się da. Tak przygotowanego arbuza rozrzuć równomiernie na wybranym półmisku. Ser feta pokrój w małą kostkę i rozrzuć na arbuzie. Zamarynowaną cebulę, która powinna stać się już do tej pory transparentna i łagodna w smaku, również rozłóż na arbuzie i fecie. Potem rozłóż czarne oliwki. Dodaj posiekaną miętę i listki pietruszki w całości.
Zrób dressing. Do płynu pozostałego po marynowaniu cebuli wlej oliwę z oliwek i wyciśnij sok z conajmniej jeszcze jednej limonki. Wymieszaj sałatkę i skrop równomiernie dressingiem. Jeśli masz ochotę, posyp wszystko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Delikatnie wymieszaj. Podawaj schłodzoną. Smacznego!

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz