Hamburgery

Mam smak na…

Hamburgera, za którego dostałam najpiękniejszy i na pewno szczery komplement, bo od dziecka. Siedmioletnia Dominika, córka mojej kuzynki powiedziała, że jest lepszy niż ten z Mcdonalda. Zróbcie je dla własnych dzieciaków to może odwrócą się od fast foodów.

Mam smaka_0657

Mam smaka_0658

Mam smaka_0659

Mam smaka_0662

Hamburger

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min

Składniki

  • KOTLETY
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 1/2 k wołowiny zmielonej, np. gulaszowej
  • 1 mała cebula
  • oliwa
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/2 łyżki mielonej kolendry
  • mała garść startego parmezanu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 jajko
  • 50g bułki tartej
  • sóli pieprz do smaku
  • DODATKI
  • kilka plastrów pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych,
  • kilka listków sałaty
  • keczup, majonez, musztarda

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania mięsa. Wrzuć je do miski razem ze wszystkimi składnikami. Jedynie cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy. Kiedy wystygnie dorzuć ja do mięsa i dokładnie wymieszaj.

Uformuj 4 kotlety dopasowane wielkością do rozmiaru bułki. Następnie schowaj do lodówki, aby się schłodziły.
Rozrrzej grilla do wysokiej temperatury i posmaruj ruszt olejem. Kotlety również posmaruj olejem przed położeniem na ruszt, to uchroni je przed przywieraniem. Smaż, aż hamburgery zbrązowieją i uzyskają apetyczne paski od grillowania około 8-10 minut, przewracając tylko raz. Pamiętaj też, aby nie dociskać mięsa do rusztu, bo soki wypłyną. W ostatniej minucie połóżcie bułki na ruszcie, aby nieco się zarumieniły.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz