Salsa pomidorowa do…

Mam smak na…

salsę pomidorową. Jest doskonała do grillowanej cukinii, do grillowanej ciabaty (lub innego pieczywa), na tosty z mozzarellą, do chipsów kukurydzianych, itd. Cudownie prosta, aromatyczna i pyszna, ale pod jednym warunkiem, że pomidory są naprawdę dojrzałe. Przepis na salsę mam od moich przyjaciół : Gosi i Roberta. Wypróbujcie ją koniecznie !!!

IMG_4310 IMG_4295 IMG_4299 IMG_4300 IMG_4302 IMG_4303 IMG_4305

Salsa pomidorowa do…

Przyrządzanie 5 min
Rodzaj dania Przekąska
Dobry na okazje: Barbecue, Przyjęcie towarzyskie

Składniki

  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • grillowane plastry cukinii, lub opiekane kromki z ciabaty

Przygotowanie

Pomidory pokrój w drobną kosteczkę i odcedź nadmiar soku zanim wrzucisz je do miski. Jeśli chcesz możesz wcześniej usunąć z nich skórki. Czosnek wyciśnij przez praskę, a bazylię posiekaj. Wymieszaj wszystko z oliwą z oliwek i przyprawami do smaku.
Odstaw na około 30 minut do lodówki, aby smaki się "przegryzły".

Propozycje podania:
Przygotuj grillowane plastry cukinii. Cukinię częściowo obierz ze skóry. Potnij na plastry o grubości około 1cm. Posyp solą i odstaw na przynajmniej 15 minut, aby puściły sok. Odlej wodę, skrop oliwą i wrzuć na grilla. Grilluj z każdej strony po kilka minut, aż nieco zmiękną, a paski odbite od rusztu grilla będą brązowe, a nie spalone.

Tosty z mozzarellą i salsą. Weź dwie kromki ulubionego pieczywa, najlepiej ciabaty. Na jednej z nich rozłóż trochę salsy, połóż plastry mozarelli i znów rozłóż odrobinę salsy. Przyłóż warstwy drugą kromką chleba i włóż do rozgrzanego opiekacza. Urządzenie samo da znać kiedy kanapka będzie gotowa.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz