Gołąbki

Mam smak na…

gołąbki, wiem , co pomyślicie, że są szalenie pracochłonne i nawet czytanie instrukcji przygotowania też zajmie sporo czasu;-) ale naprawdę warto je zrobić. Uwielbiam jeść gołąbki może trochę mniej robić, ale cóż nie mam wyjścia. Nawet nie jestem sobie w stanie przypomnieć, kiedy ostatni raz jadłam je w domu rodzinnym, więc wzięłam babciny przepis i do roboty. Do babci przepisu dorzucam jeszcze fasolę, bo bardzo lubię, a poza tym przyznam się że jadłam w Ikei gołąbki wegetariańskie właśnie z fasolą i smakowały mi. Smacznego!!!

Gołąbki

Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie

Składniki

  • 1 kapusta
  • około 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 torebka ryżu (100g)
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • opcjonalnie: puszka białej lub czerwonej fasoli
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół suszonych np. prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 1łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

Dopasuj do kapusty odpowiedni rozmiar garnka. Z kapusty ostrym, cienkim nożem wydrąż głąb, aby po ugotowaniu liście łatwiej się odrywały. Tak przygotowaną główkę kapusty wsadź do gara, zalej wodą i gotuj 20-30minut. Czas gotowania zależy od wielkości kapusty, ale nawet jeśli będzie trochę twardawa w środku do później i tak zmięknie podczas pieczenia. Ugotowaną kapustę odcedź i odstaw do ostygnięcia. Delikatnie, powoli odrywaj liście kapusty jeden za drugim. Z każdego liścia odetnij kawałek zgrubiałej środkowej części, aby lepiej się zwijały z farszem.
Farsz. Ryż ugotuj al dente, natomiast kasza może być ugotowana do miękkości. Wrzuć do dużej miski i poczekaj aż przestygnie. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż razem z pokrojonymi na małe kawałki pieczarkami. Kiedy pieczarki będą już miękkie wrzuć je do miski z ryżem i kaszą. Odstaw do ostygnięcia. Następnie wrzuć surowe mięso, (opcjonalnie:fasolę) przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Na każdym liściu połóż około jednej garści farszu i zawijaj, aż do wykończenia składników.
Dno brytfanki wyłóż liśćmi kapusty, dzięki czemu gołąbki się nie przypalą. Rozpuść pół kostki rosołowej w 1 litrze wrzątku i zalej gołąbki. Piecz przez godzinę w temperaturze 170-180C.
Łatwy Sos. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć posiekany czosnek. Podsmaż przez chwilę i wrzuć pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy (przecier a nie koncentrat nie pomylcie tego, zagęści sos i nie trzeba go będzie już zabielać) duś na małym ogniu przez około 30 minut, aż pomidory nieco się rozgotują. Następnie przypraw do smaku łyżeczką cukru, solą, pieprzem oraz suszonym oregano jeśli lubisz. Ja wlewam dodatkowo filiżankę "wody" z brytfanki po upieczeniu gołąbków. Na końcu wrzuć natkę pietruszki.

IMG_3935 IMG_3862 IMG_3864 IMG_3865 IMG_3866 IMG_3867 IMG_3868 IMG_3869 IMG_3871 IMG_3873 IMG_3874 IMG_3876

 

IMG_3938

1 Comment do “Gołąbki”

  1. Karolina pisze:

    Właśnie takiego gołąbki w sosie pomidorowym lubię, dzięki za przepis

Dodaj komentarz

Komentarz