Pieczona dynia po włosku

Mam smak na…

dynię pieczoną z szałwią, bo bez niej dynia po prostu nie może się obyć, ale i cynamon oraz papryczka chilli nadadzą jej niesamowitego aromatu. Zakochałam się w tym przepisie od pierwszego wejrzenia podobnie jak moi goście. Dynię podałam z wędzonym pstrągiem, lekko podgrzanym w piekarniku. To danie było super, ale myślę, że można ją podać jako dodatek do innych pieczonych mięs. Jamie Oliver sugeruje nawet, że będzie doskonała wymieszana z makaronem, lub po prostu jako samodzielna przekąska.

Pieczona dynia po włosku

Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
Uwzględnia diety Dieta wegeteriańska
Rodzaj dania Przekąska, Przystawka

Składniki

  • 1 średnia dynia (piżmowa lub inny rodzaj)
  • płaska łyżeczka suszonej papryczki chilli w płatkach
  • pół łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielonego czrnego pieprzy
  • garść świeżych liści szałwi
  • kawałek kory cynamonowej
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: główka czosnku

Przygotowanie

Dynię umyj, nie obieraj ze skóry, wydrąż miąższ wraz z pestkami i odłóż. Resztę dyni pokrój na spore, nie koniecznie regularne kawałki. W moździerzu utłucz chilli z solą, pieprzem dodaj kawałki cynamonu i listki szałwii. Do tej mieszanki dolej tyle oliwy aby powstała płynna marynata. Kawałki dyni obtocz równomiernie w aromatycznej marynacie. Następnie rozłóż dynię równomiernie na blasze i piecz w piekarniku w 180 C. Przez pierwsze około 30 minut przykrytą folią aluminiową, a kolejne 10 minut bez folii, aby ładnie się przyrumieniła. Natychmiast podawaj.

Przed wstawieniem dyni do piekarnika wrzuciłam do niej nieobrane ząbki czosnku. Po skończeniu pieczenia czosnek w skorupkach był kremowy i świetnie pasował do upieczonej dyni.

 

IMG_4424 IMG_4426 IMG_4432 IMG_4436 IMG_4437 IMG_4439 IMG_4440 IMG_4441 IMG_4442

1 Comment do “Pieczona dynia po włosku”

  1. Danak pisze:

    Przepis bardzo interesujący, właśnie się do niego przymierzam.

Dodaj komentarz

Komentarz