Włoskie muffinki bananowo-kawowe

Mam smak na…

włoskie muffinki bananowo-kawowe, bardzo nie lubię wyrzucać przejrzałych bananów i w ogóle marnować jedzenia. Tym razem dzieciaki znów nie zjadły bananów i tak sobie pomyślałam, że muszę znaleźć jakiś prosty, szybki przepis na nie. Ten super przepis znalazłam w pierwszej książce po którą sięgnęłam „Nigellissima” Nigelli Lawson. Przeczytałam przepis i z entuzjazmem wzięłam się do roboty, bo był szybki, tani i wymagał użycia jedynie widelca. Jak dla mnie wyszły rewelacyjne, a banany zostały uratowane;-). Polecam.

Włoskie muffinki bananowo-kawowe

Ilość porcji 12
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
Rodzaj dania Deser, Śniadanie

Składniki

  • 3 średnie, bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 175g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml oleju roślinnego np. rzepakowego

Przygotowanie

Przygotuj sobie foremkę na mufinki lub dwie keksówki i wysmaruj je odrobiną oleju.
Ugnieć banany za pomocą widelca i dodaj ekstrakt waniliowy (jeśli go nie masz wlej parę kropelek olejku waniliowego), sól i dokładnie wymieszaj z olejem. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jaku, a następnie dodaj cukier. Na końcu wymieszaj mąkę, sodę oraz kawę i delikatnie wymieszaj na gładkie, płynne ciasto. Tak przygotowane ciasto rozlej do wybranej formy. Piecz w temperaturze 170 C mufinki około 20 minut, a w keksówkach około 50 minut. Nigella zaleca aby odczekać z jedzeniem ciasta około pół dnia, ale moim zdaniem nie ma na co czekać.

IMG_4420 IMG_4397 IMG_4398 IMG_4400 IMG_4401 IMG_4402 IMG_4403 IMG_4404 IMG_4415

1 Comment do “Włoskie muffinki bananowo-kawowe”

  1. gin pisze:

    Mmm, jestem pewna, że smakowały bosko :)

Dodaj komentarz

Komentarz