Risotto z grzybami

Mam smak na…

risotto z grzybami, jest niesamowicie aromatyczne i pyszne. Bardzo lubię zbierać i jeść grzyby i właśnie do tego risotta użyłam samych własnoręcznie zebranych podgrzybków. Szkoda, że sezon grzybowy praktycznie się skończył. Na szczęście zdążyłam zrobić sobie trochę zapasów i jak znów przyjdzie mi ochota na to wyśmienite risotto, to mrożone grzyby też będą dobre. To risotto powstało z połączenia dwóch przepisów moich ulubionych autorów Jamiego Olivera i Marty Stewart i teraz jest idealne;-).

Risotto z gzybami

Ilość porcji 2-4
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 1 h 10 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 200g ryżu arborio
  • 60 ml wina wytrawnego białego
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżo startego parmezanu
  • 200g świeżych grzybów leśnych (ostatecznie mrożone)
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

Wywar warzywny

  • 1 marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego lub kawałek korzeniewogo
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałazka natki pietruszki
  • 1 litr wody

Przygotowanie

Przygotuj bulion warzywny do risotta. Marchewkę, seler, cebulę, czosnek, pietruszkę, wrzuć do gotującej się wody. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut. Bulion warzywny gotowy.
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć pokrojona w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli wrzuć ryż i smaż go ciągle mieszając przez około 2 minuty. Nie dopuść aby cebula się przypaliła. Teraz wlej wino i poczekaj aż ryż go wchłonie. Następnie wlej chochelkę gorącego bulionu (nie wrzącego) i mieszaj powoli, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Kontynuuj wlewając po chochelce płynu, aż ryż będzie al dente ale niezbyt twardy, a płyn który go otacza powinien być kremowej konsystencji. Dopilnuj aby ryż się nie rozgotował (nie musisz zużyć całego wywaru), a cały proces powinien zająć nie więcej niż 20-25 minut.
W międzyczasie przygotuj grzyby. Wilgotnym ręcznikiem papierowym przetrzyj grzyby, aby je oczyścić z ziemi. Pokrój w plasterki i smaż przez kilka minut na rozgrzanej oliwie. Połowę usmażonych grzybów pokrój na mniejsze kawałki.
Następnie do risotta dodaj masło, potem parmezan, sól, pieprz do smaku. Teraz posiekaną pietruszkę i część pokrojonych grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu udekorowane resztą grzybów.

IMG_4472 IMG_4478 IMG_4453 IMG_4455 IMG_4458 IMG_4460 IMG_4461 IMG_4462 IMG_4464 IMG_4465 IMG_4466 IMG_4467 IMG_4468 IMG_4469 IMG_4471

1 Comment do “Risotto z grzybami”

  1. Uwielbiam grzybki :) Bardzo fajny posmył, aby połączyć je z risotto :)

Dodaj komentarz

Komentarz