Zapiekanka z kurczaka Jamiego

Mam smak na…

zapiekankę z kurczaka, według przepisu z nowej książki Jamiego Olivera „Gotuj sprytnie jak Jamie”. Ta zapiekanka jest rewelacyjna dla zabieganych osób, które nie mają czasu na nic, a co dopiero skomplikowane gotowanie;-). Prościej się nie da,  zobaczcie kroki przepisu.  Wspomnę jeszcze, że jest pyszna.

Zapiekanka z kurczaka Jamiego

Ilość porcji 6
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 1 h
Czas całkowity 1 h 10 min
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie

Składniki

  • 3-4 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 6 kawałków kurczaka np. udka
  • 5 ząbków czosnku
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (ewentualnie ostrej lub słodkiej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie

Przygotowanie tej zapiekanki jest niesłychanie proste. Pomidory pokrój na ćwiartki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubą kostkę. Obraną cebulę pokrój w ósemki, a nie obrane ząbki czosnku zmiażdż tylną częścią noża. wszystkie warzywa wrzuć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Teraz wrzuć mięso kurczaka. Mogą być udka, pałki, a także piersi, co wolisz. Ja kupiłam całego kurczaka i podzieliłam go na części: pałki, podudzia i piersi. Natomiast korpus i skrzydełka zamroziłam i wykorzystam je innym razem do zrobienia np.bulionu. Posyp wszystko papryką, solą, pieprzem oraz listkami tymianku. Dodaj oliwę i ocet balsamiczny i wszystko dokładnie wymieszaj. Na końcu ułóż mięso na warzywach i piecz w temperaturze 180C przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia postaraj się kilka razy przemieszać składniki i polać mięso sokami z pieczenia. Podawaj z ulubionym pieczywem, lub ryżem. Świetnym dodatkiem będzie prosta zielona sałata.

IMG_4602 IMG_4584 IMG_4587 IMG_4590 IMG_4591 IMG_4594 IMG_4596 IMG_4601

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz