Delikatna dorada

Mam smak na…

delikatną doradę, z pomidorkami i oregano, która po prostu rozpływa się w ustach. Jest to na pewno typowy śródziemnomorski sposób na przygotowanie ryby, gdzie najważniejszy jest smak samego mięsa dorady.

Delikatna dorada

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 5 min
Gotowanie 25 min
Czas całkowity 30 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 2 dorady (około 600g razem)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz świeżo zmielony do smaku

Przygotowanie

W rondelku zagotuj litr wody z pomidorkami, czosnkiem w całości oraz przyprawami: oregano i szczyptą soli. W naczyniu żaroodpornym ułóż oskrobane, oczyszczone ryby i zalej przygotowaną zalewą. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190C, przez 25 minut. Wyfiletowaną rybę podawaj z odcedzonymi z wody pomidorkami. Przypraw solą i pieprzem, a także polej oliwą z oliwek. Możesz użyć aromatyzowanej oliwy np. czosnkiem, lub oregano.

IMG_4544 IMG_4533 IMG_4535 IMG_4539 IMG_4540 IMG_4543

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz