Mam smak na…
tarte z jabłkami i domowym sosem toffi. Jest to absolutnie cudowne połączenie kwaskowatych jabłek odmiany szara reneta i słodkiego toffi. Muszę przyznać, że po wielu miesiącach poszukiwań oraz prób i błędów odkryłam wreszcie przepis na perfekcyjnie kruche ciasto w książce Jamiego Oliviera „Moje obiady „. Natomiast przepis na nadzienie jabłkowe wzięłam z książki „Tarteletki i tarty” Sarah Banbery, która ma doskonałe pomysły na nadzienia, ale dużo słabsze przepisy na ciasto kruche ( sorry, Sarah :-)).
Tarta z jabłkami i domowym sosem toffi
Ilość porcji | 8 |
Przyrządzanie | 30 min |
Gotowanie | 40 min |
Czas całkowity | 1 h 10 min |
Rodzaj dania | Deser |
Dobry na okazje: | Przyjęcie towarzyskie |
Składniki
Kruche ciasto
- 250g mąki
- 125g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki zimnego mleka lub wody
- szczypta soli
Nadzienie jabłkowe
- 1,30kg jabłek typu szara reneta
- 50g masła
- 100g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sos Toffi
- 200g cukru
- 90ml wody
- 150ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
Najpierw zrób ciasto. Na stolnicy wysyp mąkę, cukier, skórkę z cytryny, sól, a następnie pokrój masło w kostkę i posiekaj razem z sypkimi składnikami. Kiedy osiągniesz konsystencję kruszonki dołóż żółtko i mleko lub wodę. Zagnieć ciasto krótko i energicznie na spójną masę. Owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki. | ||
Jabłka obierz i 4 z nich pokrój na ósemki oraz polej sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść masło i smaż ósemki jabłek aż zaczną brązowieć na brzegach. Resztę jabłek pokrój na cząstki, dosyp cukier i praż w rondlu przez około 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu aby się nie przypaliły. Dolej odrobinę wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Teraz wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kształt koła. Nawiń ciasto delikatnie na wałek i rozwiń na formie do tart uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyłóż kolejno mus jabłkowy i poukładaj na wierzchu ósemki jabłek w spiralę. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 C. | ||
W międzyczasie zrób sos toffi. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę, gotuj go aż uzyska ładny brązowy kolor czyli do powstania karmelu. Zdejmij z palnika i wlej śmietanę cały czas mieszając. Kiedy tarta skończy się już piec wyjmij ją z piekarnika i polej sosem. Odstaw do ostudzenia. | ||
Mam uwagi... Podczas przygotowywania sosu toffi zachowaj szczególną ostrożność, aby się nie poparzyć. Świeżo przygotowany karmel potrafi osiągnąć temperaturę tysiąca stopni, więc niech nie przyjdzie Ci do głowy go skosztować. |
a ile tych żółtek??pozdrawiam
Przepraszam, już poprawione. 1 żółtko jest potrzebne. Dzięki za zwrócenie uwagi, to jeden z pierwszych przepisów, który publikowałam i nie miałam jeszcze takiej wprawy oraz nawyku sprawdzania wszystkiego co jest napisane, a to przecież najważniejsze. Mam nadzieję, że ta drobna pomyłka Cię nie zniechęci, bo tarta jest pyszna.