Mam smak na…
najlepsze herbatniki z dżemem, są na prawdę rewelacyjne, kruche maślane, wypełnione ulubionym dżemem. Ja zwykle wybieram dżemy kwaskowe: morelowy, mirabelkowy i malinowy, ale możecie użyć jakiego tylko chcecie. Znalazłam je w magazynie „Kuchnia”. Polecam
Najlepsze herbatniki z dżemem
Rodzaj dania | Deser |
Składniki
- 230 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki przesianej mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- ulubione dżemy
Przygotowanie
Masło utrzyj z cukrem pudrem (nie zastępuj go żadnym innym). Następnie zmiksuj z przesianą mąką i solą. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i wykrawaj ciasteczka. W połowie ciastek wykrój dziurki. Ułóż ciasteczka na posmarowanej masłem blasze. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez około 12-14 minut. Kiedy ciasteczka wystygną, posmaruj dżemem te bez dziurek i przykryj ciasteczkiem z dziurką. |
Ja do swoich ciasteczek użyłam dżemu z firmy eterno – rewelacja pod względem smakowym a produkt jest pozbawiony chemii i innych świństw.
To super że taki dobry dżem znalazłaś. Wypróbuję jak skończą się te ze spiżarki mojej mamy :-). Dzięki, pozdrawiam.