Najlepsze herbatniki z dżemem

Mam smak na…

najlepsze herbatniki z dżemem, są na prawdę rewelacyjne, kruche maślane, wypełnione ulubionym dżemem. Ja zwykle wybieram dżemy kwaskowe:  morelowy, mirabelkowy i malinowy, ale możecie użyć jakiego tylko chcecie. Znalazłam je w magazynie „Kuchnia”.  Polecam :-)

Najlepsze herbatniki z dżemem

Rodzaj dania Deser

Składniki

  • 230 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ulubione dżemy

Przygotowanie

Masło utrzyj z cukrem pudrem (nie zastępuj go żadnym innym). Następnie zmiksuj z przesianą mąką i solą. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i wykrawaj ciasteczka. W połowie ciastek wykrój dziurki. Ułóż ciasteczka na posmarowanej masłem blasze. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez około 12-14 minut. Kiedy ciasteczka wystygną, posmaruj dżemem te bez dziurek i przykryj ciasteczkiem z dziurką.

 

IMG_4630 IMG_4571 IMG_4578 IMG_4579 IMG_4581 IMG_4607 IMG_4610 IMG_4611 IMG_4613 IMG_4617 IMG_4627

2 Comments do “Najlepsze herbatniki z dżemem”

  1. Dyskurs pisze:

    Ja do swoich ciasteczek użyłam dżemu z firmy eterno – rewelacja pod względem smakowym a produkt jest pozbawiony chemii i innych świństw.

    • Kasia Bednarska pisze:

      To super że taki dobry dżem znalazłaś. Wypróbuję jak skończą się te ze spiżarki mojej mamy :-). Dzięki, pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Komentarz