Tarta makowa z gruszkami

Mam smak na…

tartę makową z gruszkami, kruchy spód, pyszna masa makowa zrobiona własnoręcznie i karmelizowane gruszki. Jest na prawdę warta poświęconego czasu i wysiłku mimo tego że trzeba przygotować jeszcze mnóstwo innych świątecznych potraw. Ja miałam ochotę zrobić tą tartę jak tylko zobaczyłam zdjęcie w magazynie „Kuchnia” ale cóż  wyszła okropna. Poprosiłam więc moją kuzynkę Magdę o sprawdzony przepis na mak i kiedy zrobiłam ją drugi raz, to już wyszła rewelacyjnie. Polecam wszystkim wielbicielom tart takich jak ja;-).

Tarta makowa z gruszkami

Przyrządzanie 1 h
Gotowanie 1 h
Czas całkowity 2 h
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Boże Narodzenie, Inne święta

Składniki

Ciasto kruche

  • 100g masła
  • 50g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki zimego mleka

Masa makowa

  • 250g maku
  • 400 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 margaryny Palmy spółki Bielmar
  • 2 jajka
  • 1 łyżka dżemu np. śliwkowego, morelowego lub mirabelkowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 250 ml białego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 100g rodzynek
  • 70g mieszanych bakalii

Karmelizowane gruszki

  • 3 duże gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Ciasto kruche:
Wyjmij masło i margarynę z lodówki, pokrój nożem na małe kawałeczki i połącz z mąką oraz cukrem. Ja to zawsze robię nożem siekając tłuszcz razem z pozostałymi składnikami aż powstanie kruszonka. Następnie dodaje płyny w tym wypadku zimne mleko i zagniatam krótko tak by powstała spójna masa. Owiń ciasto szczelnie folią i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kształt koła. Nawiń ciasto delikatnie na wałek i rozwiń na formie do tarty uprzednio wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta, odetnij lub, jeśli nie jest go zbyt dużo wywiń z powrotem do wnętrza foremki, co umocni brzegi.
Masa makowa:
W niewielkim rondelku zgotuj mak z mlekiem, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Mak powinien wchłonąć cały płyn przez ten czas, więc nie trzeba go odcedzać. Odstaw do ostygnięcia. Następnie zmiel go dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. W misce utrzyj margarynę z cukrem, a następnie dodaj po jednym żółtku, aż składniki się połączą. Teraz dodaj miód i dżem oraz kilka kropli olejku migdałowego. Wszystko razem zmiksuj. Przygotuj bakalie. Do rondelka wlej wino, dodaj cukier, rodzynki i mieszankę bakaliową i gotuj na małym ogniu by zredukować objętość do 1/3.
Połącz "ugotowane" bakalie ze zmielonym makiem, a następnie z masą margarynową. Wszystko krótko zmiksuj. Na końcu delikatnie wmieszaj sztywną pianę białkową.
Karmelizowane gruszki:
Postaraj się kupić słodkie soczyste gruszki. Następnie obierz je ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i poczekaj aż się rozpuści. Wrzuć gruszki i mieszaj około 2 minuty. Wrzuć masło i smaż jeszcze 5 minut, odwracając od czasu do czasu aby dokładnie pokryły się maślanym karmelem z każdej strony.

Składamy tartę:
Na wyłożone ciasto w foremce nałóż masę makową, a na niej ułóż w dowolny sposób gruszki lekko je dociskając, aby zatopiły się nieco w masie makowej.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190C używając funkcji dół przez pierwsze pół godziny, a przez kolejne pół godziny góra/dół. Tarta powinna być pieczona na dolnym ruszcie piekarnika.
Ciasta czy ciasteczka?
IMG_4770 IMG_4718 IMG_4722 IMG_4724 IMG_4750 IMG_4753 IMG_4721 IMG_4738 IMG_4731 IMG_4752 IMG_4762 IMG_4745 IMG_4766

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz