Pierniki pustelnika

Mam smak na…

pierniki pustelnika, jak wiecie uwielbiam amerykańskie słodycze i te w oryginale nazywają się hermit bars. Pierniczki są intensywnie aromatyczne, gdyż użyłam do nich typowe trio przypraw korzennych imbir, cynamon i goździki. Przypominają one bardziej ciastka, bo są miękkie i kruche niż typowe pierniki, które są twarde. Jeśli dacie radę się im oprzeć, to podobno są jeszcze lepsze następnego dnia;-).

Pierniki pustelnika

Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Boże Narodzenie

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100g margaryny Palma spółki Bielmar
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki miodu gryczanego lub melasy
  • 3/4 szklanki rodzynek

Przygotowanie

W misce dokładnie wymieszaj sypkie składniki: mąkę, sodę, przyprawy i sól. W drugiej misce utrzyj mikserem na średnich obrotach margarynę z cukrem, przez około 2 minuty. Następnie wbij jajko o temperaturze pokojowej (żeby masa była gładka) i ucieraj aż się składniki połączą. Teraz wlej miód lub melasę i znów zmiksuj. Na końcu wrzuć mąkę i rodzynki i miksuj na małych obrotach przez minutę, aż wyjdzie gładka masa. Przykryj ją folią spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a na nim uformuj z ciasta dwa prostokąty nie wyższe niż 1cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170C prze 20-22 minuty. Kiedy piernikowe prostokąty wystygną, potnij je według uznania.

Ciasta czy ciasteczka?
IMG_4805 IMG_4777 IMG_4780 IMG_4781 IMG_4782 IMG_4784 IMG_4786 IMG_4788 IMG_4792 IMG_4793 IMG_4800 IMG_4803

1 Comment do “Pierniki pustelnika”

  1. Maciej pisze:

    Mimo, że już jest po świętach to i tak przyrządzę ten piernik :)

Dodaj komentarz

Komentarz