Landrynkowe ciasteczka

Mam smak na…

landrynkowe ciasteczka, a tak właściwie cudownie kruche, kakaowo-imbirowe z ciekawą landrynkową dekoracją. Przepis na te fantastyczne ciasteczka znalazłam całkiem przypadkiem oglądając program kulinarny Pani Ewy Wachowicz i dołożyłam do nich landrynkową dekorację. Musicie je upiec, bo z dekoracją lub bez, są obłędnie pyszne, idealne na prezent walentynkowy.

Landrynkowe ciasteczka

Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Inne święta, Walentynki

Składniki

  • 300g mąki
  • 4 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100g cukier puder
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 2 żółtka

Dekoracja

  • kolorowe landrynki

Przygotowanie

Ja zawsze używam malaksera ale jeśli chcecie zrobić ciasto na stolnicy, to należy przygotować go w takich samych etapach jak każde kruche. Mąkę, kakao i imbir przesiać. Dosypać cukier puder (żaden inny, musi być miałki), szczyptę soli. Zimną kostkę masła posiekać nożem razem z suchymi składnikami, tak by powstała zacierka. Dodać dwa żółtka i szybko, sprawnie wyrobić na gładką masę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po upływie tego czasu, trzeba ciasto cienko rozwałkować i wykrawać foremkami do ciasteczek. Piec w 170 C przez około 10-12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dekoracja landrynkami:
Kup 2-3 kolory landrynek np. żółty, czerwony, niebieski itd. Za pomocą tłuczka do mięsa rozdrobnij je na mniejsze kawałki, ale nie musi być w drobny mak. Do stworzenia witraży będziesz potrzebować dwóch rozmiarów foremek do wycinania ciastek o tym samym wzorze np. serduszek. Metodami prób i błędów zorientowałam się, że najlepiej jest wsypać landrynki w połowie pieczenia, dzięki temu pięknie się rozpuszczą, nie stracą koloru i smaku oraz nie staną się gorzkawe. Można je wyjąć z blachy dopiero po wystygnięciu. Blacha musi być wyłożona papierem do pieczenia.

IMG_5051 IMG_4991 IMG_4992 IMG_4993 IMG_4995 IMG_4998 IMG_5002 IMG_5003 IMG_5010 IMG_5030 IMG_5032

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz