Risotto z groszkiem i kurczakiem

Mam smak na…

Risotto z groszkiem i kurczakiem, uwielbiam pomysły Jamiego Oliwera z jego najnowszej książki „Gotuj sprytnie jak Jamie”. Dwa dni wcześniej upiekłam maślanego kurczaka i choć był wspaniały sporo z niego zostało, bo był stanowczo za duży na moją rodzinkę. W książce Jamiego znalazłam przepis, na poniższe risotto, dzięki któremu mogłam wykorzystać resztki pieczonego wcześniej kurczaka. Risotto jest pyszne, delikatne, kremowe i dzięki ugotowanemu bulionowi z korpusu pieczonego kurczaka, bardzo aromatyczne. Z  jednego kurczaka dwa obiady, super :-).

Risotto z groszkiem i kurczkiem

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 50 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • korpus pieczonego kurczaka i mięso z pieczonego kurczka
  • 1 cebula
  • 200g ryżu do risotta arborio
  • 100g mrożonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • garść startego parmezanu
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Zacznij od przyrządzenia bulionu. Korpus z pieczonego kurczaka obierz dokładnie z pozostałego na nim mięsa i odłóż je na później. Do garnka wlej 2 litry wody i wsadź obrany korpus. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Zdejmij powstałe szumowiny i możesz przecedzić bulion przez sitko jeśli chcesz.
W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę nie dopuszczając, aby się przyrumieniła. Wrzuć ryż i mieszaj całość przez kilka minut. Bulion powinien być już gotowy, więc wlej chochlę i poczekaj aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj ten proces dodawając płyn po chochelce do momentu, aż ryż będzie miękki. Powinno to zająć blisko 15 minut. Następnie dodaj mrożony groszek i pokrojone mięso kurczaka. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż groszek nieco zmiękknie. Dodaj jeszcze trochę bulionu, aby risotto miało lejącą konsystencję. Dołóż masło i parmezan, spróbuj i dopraw do smaku. Podawaj udekorowane odrobiną parmezanu i skropione oliwą z oliwek.

IMG_5143 IMG_5144 IMG_5146 IMG_5147 IMG_5148 IMG_5149 IMG_5151 IMG_5152

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz