Fajka babka

Mam smak na…

Fajną babkę, to ciasto jest fajne z wielu powodów: jest pyszne, szybkie, zawsze udane, pięknie wyrasta na okazałą babkę. Dla mnie jest jeszcze fajna, bo moi chłopcy ją uwielbiają, więc często u nas ostatnio gości i na pewno nie zabraknie jej na wielkanocnym stole. Polecam ;-).

Fajna babka

Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 1 h
Czas całkowity 1 h 15 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Wielkanoc

Składniki

  • 6 jajek
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: lukier lub cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Margarynę utrzyj mikserem na puszystą masę i zacznij dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Potem olej oraz ocet i dokładnie zmiksuj. Na końcu delikatnie wmieszaj białka ubite na puszystą pianę. Ciasto wlej do formy z kominem, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej bułka tartą. Babkę piecz w temperaturze 160-170 C, aż ładnie się przyrumieni. Udekoruj babkę lukrem lub cukrem pudrem.

IMG_5052 IMG_5053 IMG_5054 IMG_5056 IMG_5058 IMG_5060 IMG_5064 IMG_5066 IMG_5076 IMG_5086

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz