Grillowany halibut z salsą i cytrynowym pure

Mam smak na…

grillowanego halibuta z salsą i cytrynowym pure, ziemniaczanym, a salsa jest z czarnych oliwek. Uwielbiam grillowane ryby i muszę przyznać, że to właśnie je najczęściej przyrządzam na grillu. W tym przepisie chyba najbardziej zaciekawiło mnie pure ziemniaczane o smaku cytrynowym. Zastanawiałam się czy będzie mi smakować i smakowało. Wszystkie składniki potrawy świetnie ze sobą współgrają. Świeży cytrynowy aromat, który dominuje w całym daniu  przełamuje lekka pikantność papryczki chilli. Przepis ten odnalazłam w książce do której już dawno nie zaglądałam Jamiego „Gotuj z Oliverem”.

Grillowany halibut z salsą i cytrynowym pure

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Barbecue

Składniki

  • filet z halibuta (może być też inna biała ryba)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • pare łyżek mleka i oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny

Marynata do ryby

  • gałązka świeżego rozmarynu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soli morskiej

Salsa z czarnych oliwek

  • garść czarnych oliwek
  • kawałek świeżej papryczki chilli
  • garść świeżych ziół: bazylii i natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • serce selera naciowego wraz z żółtymi listkami
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • ocet balsmiczny i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Zacznij od marynaty do ryby. W moździerzu utrzyj sól morską z rozmarynem i skórką z cytryny. Powstałą masą wysmaruj rybę i włóż na godzinę do lodówki.
Przygotuj salasę. Posiekaj czarne oliwki, serce selera naciowego (czyli żółtą łodyżkę w środku wiązki) papryczkę chilli (ilość papryczki dostosuj do własnych upodobań) i zioła. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dolej oliwę tak by powstała konsystencja salsy. Dodaj kilka kropel octu balsamicznego i szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku.
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ubijając je tłuczkiem do ziemniaków dolej oliwę, mleko i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj by powstało gładkie pure. Jeśli masz ochotę możesz ziemniaki przetrzeć przez sito to wtedy otrzymasz super gładkie pure, ale ja nie zawracałam sobie tym głowy.
W międzyczasie rozgrzej grill na średnią temperaturę i grilluj rybę mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Czas grillowania dostosuj do grubości fileta. Możesz też użyć patelni grillowej w razie deszczowej pogody. Obok pure połóż zgrillowaną rybę a na nią salsę oliwkową i podawaj.


IMG_5298 IMG_5302 IMG_5303 IMG_5305 IMG_5307 IMG_5309 IMG_5310 IMG_5311 IMG_5316

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz