Tarta borówkowa

Mam smak na…

tartę borówkową, czyli bluberries pie, bo to oczywiście jedno z flagowych amerykańskich ciast. Sezon borówkowy w pełni także korzystajcie z tych przepysznych owoców ile się da. Tara borówkowa z lekko cytrynową nutą jest po prosu obłędna. Przepis  pochodzi z programu Iny Garten. Gorąco polecam!!!

Tarta borówkowa

Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 1 h
Czas całkowity 1 h 30 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

Ciasto kruche

  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 g masła
  • 50g planty lub smalcu
  • 1/2 szklanki lodowatej wody

Nadzienie borówkowe

  • 600 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka startej skórki cytryny
  • 100g cukru
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny

Dekoracja

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie

Rozpocznij od przygotowania ciasta kruchego. Pamiętaj, że masło i planta musi być zimna, a woda rzeczywiście lodowata. Ciasto zagniataj krótko, aby zbytnio się nie ogrzało, to klucz do sukcesu. Ja ciasto robię w malakserze, ale etapy są takie same jak na stolnicy. Najpierw wsyp mąkę, cukier i sól wymieszaj. Potem dodaj pokrojone w kostkę masło i plante. Włącz malakser na pulsowanie, aż powstanie zacierka. Następnie wlej wodę i ustaw na ciągłe miksowanie, aż ciasto się połączy. gotowe ciasto zawiń w folię do żywności i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie borówkowe. Umyte borówki amerykańskie wsyp do miski razem ze skórką cytrynową i cukrem. Do osobnej miseczki wyciśnij sok z całej cytryny i wsyp mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj i nie przejmuj się, że mąka będzie tak dziwnie twarda, jak tylko przełożysz tą masę do owoców to z łatwością się z nimi wymiesza.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę do tart o średnicy 28cm, na spodzie rozłóż nadzienie borówkowe. W małej miseczce połącz żółtko i śmietankę. Pomaluj tą mieszanką jedynie brzegi ciasta i połóż drugą, rozwałkowaną część ciasta. Starannie sklej oba brzegi ciast, a dodatkowo możesz zrobić wzorek za pomocą widelca. Resztą mieszanki pomaluj górę ciasta. Posyp cukrem trzcinowym (jeśli chcesz), zrób kilka nacięć na cieście i piecz w 190C przez godzinę. Ja piekłam 40 minut tylko dół i ostatnie 20 minut góra/dół.

IMG_5482 IMG_5484 IMG_5486 IMG_5488 IMG_5489 IMG_5493 IMG_5494 IMG_5495 IMG_5496 IMG_5497 IMG_5499 IMG_5500 IMG_5503 IMG_5504 IMG_5506 IMG_5514

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz