Brownies – klasyka

Mam smak na…

Brownies – klasyka amerykańskich słodkości. Sekretem tego czekoladowego ciasta jest perfect timeing czyli przypilnowanie aby w odpowiednim momencie wyjąć go z piekarnika. W przeciwnym razie będzie to suchy zakalec, a powinno być wilgotne, miękkie, lepkie i aromatyczne. Moja siostra stwierdziła, że jest to najlepsze brownie jakie kiedykolwiek jadła, a mieszka w USA od 11 lat. Ja, moja siostra i Martha Stewart, z której książki korzystałam POLECAMY ;-).

Brownies – klasyka

Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 45 min
Czas całkowity 1 h 5 min
Rodzaj dania Deser
Uwagi Dla smakoszy, Może być przyrządzany przez dzieci
Dobry na okazje: Walentynki

Składniki

  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 90 g mąki
  • 30 g kakao

Przygotowanie

Przygotuj kąpiel wodną dla czekolady i masła. Weź rondelek i wlej tyle wody aby jej powierzchnia nie dostawała do miski. Połóż miskę na rondelku z gotującą się wodą. Połam czekoladę i wrzuć do miski, kiedy zacznie się topić wrzuć masło pokrojone na małe kawałki. Wymieszaj roztopioną masę i zdejmij z rondelka. Następnie wsyp cukier do masy czekoladowej i wymieszaj. Roztrzep jajka i wlewaj do masy po jednym dokładnie mieszając. Teraz wsyp kakao i znów wymieszaj. Następnie sól i przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj. Formę najlepiej prostokątną, standardową 12x36cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w temperaturze 160 C 40-45 minut (czas dostosuj do użytej formy do pieczenia). Kiedy minie 40 minut pieczenia sprawdzaj ciasto patyczkiem drewnianym mniej więcej co minutę. Patyczek po wyjęciu powinien być nieco oblepiony okruszkami ciasta. Góra ciasta popękana i twardawa.
Ja zwykle piekę 45 minut ale każdy ma inny piekarnik i lepiej sprawdzać patyczkiem, to bardzo ważne w przypadku brownie.

 

IMG_7142IMG_7150IMG_7152IMG_7153IMG_7155IMG_7156IMG_7157IMG_7160IMG_7162IMG_7165IMG_7168IMG_7169IMG_7172IMG_7191

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz