Mam smak na…
Brownies – klasyka amerykańskich słodkości. Sekretem tego czekoladowego ciasta jest perfect timeing czyli przypilnowanie aby w odpowiednim momencie wyjąć go z piekarnika. W przeciwnym razie będzie to suchy zakalec, a powinno być wilgotne, miękkie, lepkie i aromatyczne. Moja siostra stwierdziła, że jest to najlepsze brownie jakie kiedykolwiek jadła, a mieszka w USA od 11 lat. Ja, moja siostra i Martha Stewart, z której książki korzystałam POLECAMY ;-).
Brownies – klasyka
Przyrządzanie | 20 min |
Gotowanie | 45 min |
Czas całkowity | 1 h 5 min |
Rodzaj dania | Deser |
Uwagi | Dla smakoszy, Może być przyrządzany przez dzieci |
Dobry na okazje: | Walentynki |
Składniki
- 180 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 90 g mąki
- 30 g kakao
Przygotowanie
Przygotuj kąpiel wodną dla czekolady i masła. Weź rondelek i wlej tyle wody aby jej powierzchnia nie dostawała do miski. Połóż miskę na rondelku z gotującą się wodą. Połam czekoladę i wrzuć do miski, kiedy zacznie się topić wrzuć masło pokrojone na małe kawałki. Wymieszaj roztopioną masę i zdejmij z rondelka. Następnie wsyp cukier do masy czekoladowej i wymieszaj. Roztrzep jajka i wlewaj do masy po jednym dokładnie mieszając. Teraz wsyp kakao i znów wymieszaj. Następnie sól i przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj. Formę najlepiej prostokątną, standardową 12x36cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w temperaturze 160 C 40-45 minut (czas dostosuj do użytej formy do pieczenia). Kiedy minie 40 minut pieczenia sprawdzaj ciasto patyczkiem drewnianym mniej więcej co minutę. Patyczek po wyjęciu powinien być nieco oblepiony okruszkami ciasta. Góra ciasta popękana i twardawa. Ja zwykle piekę 45 minut ale każdy ma inny piekarnik i lepiej sprawdzać patyczkiem, to bardzo ważne w przypadku brownie. |