Włoski przepis mistrza Andrei

Mam smak na…

jagnięcinę w cieście mistrza Andrei. Andrea jest wyśmienitym włoskim kucharzem i pracuje jako head chef w czterech prestiżowych restauracjach w Londynie, w których jadają same sławy, a ostatnio nawet premier Cameron. Chciałam zaproponować Wam danie, którego ostatnio mnie nauczył. Jest trochę pracochłonne, ale musicie przyznać, że wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Mięso i ziemniaki  po prostu rozpływają się w ustach, a ciasto dla kontrastu jest chrupiące. Jeżeli nie jesteście smakoszami jagnięciny możecie użyć każdy  inny rodzaj mięsa dobry do pieczenia.

andrei2

andrei3

andrei1

Włoski specjał mistrza Andrei

Ilość porcji 6
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 3 h
Czas całkowity 3 h 30 min

Składniki

  • CIASTO
  • 1/2kg mąki
  • 1/2kg semoliny
  • 30dag smalcu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ
  • 1/2kg karkówki z jagnięciny ( może być wieprzowa jeśli nie lubicie jagnięciny )
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 5 średnich ziemniaków
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Zaczynamy od ciasta. Na stolnicy siekamy smalec z maką, semoliną i solą, aż powstanie zacierka. Stopniowo dolewamy wody i zarabiamy ciasto. Ma być ono sprężyste i odklejać się od ręki pod koniec pracy. Najłatwiej poznać, że ciasto jest gotowe, gdy semolina utraci swoją ziarnistość, którą wyraźnie czuć na początku pod palcami. Zawijamy gotowe ciasto w folię do żywności i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na cztery części. Wyjmujemy pomidorki ze słoika zachowując olej i kroimy na małe kawałeczki. Wybrane przez nas mięso kroimy na kwadraty około 3 cm grubości i łączymy w dużej misce z ziemniakami i pomidorkami oraz olejem ze słoiczka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Kolejny etap rozpoczynamy od wyjęcia ciasta z lodówki i podzielenia go na 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Duże, okrągłe naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia tak by nieco wystawał poza naczynie. Układamy w nim ciasto i wypełniamy farszem. Mniejszą część ciasta również wałkujemy na grubość 0.5 cm, będzie ono stanowiło przykrywkę. Układamy je na wierzchu i zręcznie łączymy ze spodnim ciastem, tworząc falbankę, podobnie jak przy lepieniu pierogów. Zróbcie to starannie, żeby ładnie wyglądało po upieczeniu. Pieczemy około 3 godzin w piekarniku rozgrzanym do 160C.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz