Muszle makaronowe z trzema serami

Mam smak na…

Makaronowe muszle z trzema serami, tą zapiekankę przyrządzam zwykle dla 4 osób, lub 3 gdy je kolacje z nami mój starszy brat. Gdy pierwszy raz podałam mu tą zapiekankę, trochę się dąsał że nie ma w niej mięsa, ale kiedy skosztował to stwierdził, że naprawdę nie jest potrzebne.

Mam smaka_0295

Mam smaka_0296

Mam smaka_0297

Mam smaka_0302

Mam smaka_0306

Muszle makaronowe z trzema serami

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 1 h
Uwzględnia diety Dieta wegeteriańska
Rodzaj dania Danie główne
Uwagi Podawany na gorąco
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie
Region Włochy

Składniki

  • 20 szt muszli makaronowych
  • SOS
  • 2 puszki pomidorów
  • garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • FARSZ
  • 150g sera ricotta
  • 2 kule mozzarelli
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 20 listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania sosu. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień delikatnie drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i duś przez około 20 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia wrzuć posiekaną bazylię.
W międzyczasie przygotuj muszle. Do osolonego wrzątku wrzuć muszle i ugotuj na pół twardo, czyli przez połowę czasu zalecanego przez producenta makaronu.
Teraz farsz. Do miski wrzuć pokrojoną w drobną kostkę jedną kulę mozzarelli, ser ricotta, oraz parmezan. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Do każdej muszli włóż listek bazylii i łyżeczkę farszu
Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego i układaj nadziane muszle. Całość polej resztą sosu, rozłóż plasterki mozzarelli i posyp parmezanem. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C. Następnie zdejmij folię i piecz odkryte przez kolejne 5 minut.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz