Babka jogurtowa

Mam smak na…

babkę jogurtową, tradycyjne polskie ciasto w lżejszej wersji (jogurt zamiast śmietany). Ten rodzaj ciast codziennych lubimy w moim domu najbardziej. Dzięki różnym dodatkom wzbogacającym smak jak np. starta skórka cytrynowa w tym przypadku, babka nam się nie nudzi. Super do kawy dla mnie i do szklanki mleka dla dzieciaków, tym bardziej, że ciasto nie zawiera proszku do pieczenia.

Ten przepis pochodzi z najnowszej książki Nigelli – „Nigellissima”.

Babka jogurtowa_007

Babka jogurtowa_011

Babka jogurtowa_022

Babka jogurtowa_048

Babka jogurtowa_001

Babka jogurtowa

Ilość porcji 16
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 35 min
Czas całkowity 45 min
Rodzaj dania Deser, Śniadanie

Składniki

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 150ml oleju np. rzepakowego
  • 3 jajka
  • 200g cukru ((w oryginale jest 250g cukru, ale moim zdaniem to za dużo))
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 175g mąki pszennej
  • 100g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru pudru do posypania

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania formy, wysmaruj ją odrobiną tłuszczu. Nastaw piekarnik na 180C. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
Następnie w osobnej misce utrzyj żółtka, cukier i jogurt na puszystą masę o jasno żółtym kolorze. Ciągle miksując dolewaj powoli olej. Następnie dodaj skórkę cytrynową i wanilię. Wsyp oba rodzaje mąki i wymieszaj łopatką. Na koniec dodaj białka partiami bardzo delikatnie mieszając.
Wlej ciasto do foremki i piecz przez 30-35 minut, aż nieco popęka i pięknie się zarumieni. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze przez parę minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika i postaw na metalowej kratce na 10 minut przed wyjęciem z foremki. Kiedy babka ostygnie przełóż ją na paterę i posyp cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz