Torcik Bailey’s

Mam smak na…

torcik Bailey’s. Torcik ten to raj dla miłośników czekolady i likieru Bailey’s. Czekoladowy mus zawiera dużo tego wspaniałego, irlandzkiego likieru, a biszkopt jest dekadencko mocno czekoladowy. Kwaskowate wisienki są miłym zaskoczeniem i świetnie balansują słodycz musu.

Mam smaka_0312

Mam smaka_0313

Mam smaka_0314

torcikbaileys3

Torcik baileys

Ilość porcji 12
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
Rodzaj dania Deser
Uwagi Dla smakoszy
Dobry na okazje: Walentynki

Składniki

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY
  • 6 jajek
  • 80g cukru
  • 25g kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MUS BAILEYS
  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 150ml likieru Baileys
  • wiśnie z zalewy

Przygotowanie

Przygotuj: okrągłą formę do pieczenia, mikser, dwie miski, garnek z miseczką do rozpuszczania czekolady.

Biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Wsyp kakao oraz mąkę i delikatnie wymieszaj. Dodaj przestygniętą,rozpuszczoną czekoladę i łyżkę wody. Następnie ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą czekoladową. Przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piecz w temperaturze 180 C przez 15 minut.
Mus: Czekoladę połamaną na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj ze śmietanką kremówką i wstaw do lodówki. Gdy ostygnie, dodaj likier i ubijaj mikserem, aż powstanie lekki krem.
Na wystygnięty biszkopt wyłóż odsączone z zalewy wiśnie i przykryj je musem. Warstwa kremu powinna być tak samo wysoka jak biszkopt.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz