Muffinki z jagodami

Mam smak na…

muffinki z jagodami, delikatne ciasto z delikatnym owocem. Ten rodzaj babeczek jest najbardziej popularny w USA oraz Anglii, gdzie używa się tzw. borówek amerykańskich. Ja natomiast uwielbiam nasze leśne jagody o kwaskowatym smaku. Zwykle piekę te mufinki wczesną jesienią, kiedy owoce są świeże, ale tym razem użyłam mrożonych.

Ten przepis pochodzi z książki amerykańskiej autorki Marthy Stewrat, która moim zdaniem jest mistrzynią muffinek. Ja zawsze zmniejszam ilość cukru, gdyż Amerykanie stanowczo przesadzają z tym składnikiem.

IMG_6797

IMG_6809

IMG_6811

IMG_6823

mufinkizjagodami1

IMG_6852

Muffinki z jagodami

Ilość porcji 16
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 35 min
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Dobry na okazje: Walentynki

Składniki

  • 350g mąki tortowej
  • 350g maki zwykłej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200g masła
  • 350g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szklanka mleka
  • 400g jagód

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania owoców. Świeże jagody umyj i odstaw na durszlaku, aby się nieco osuszyły. Mrożone owoce, musisz rozmrozić i też pozostaw na durszlaku, aby obciekły z nadmiaru wody i soku.
Masło o temperaturze pokojowej, czyli miękkie utrzyj z cukrem za pomocą miksera na średnich obrotach. Masło powinno nieco zjaśnieć i połączyć się z cukrem w gładką masę. Następnie dodawaj do masy maślanej po jednym jajku. Każde jedno jajko powinno dokładnie połączyć się z masą zanim dodasz następne. Teraz wlej wanilię.
Zredukuj obroty miksera do minimum i zacznij dodawać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki dodawaj w trzech częściach na zmianę z mlekiem, które dodaj w dwóch częściach. Na koniec wsyp jagody i wymieszaj je ręcznie, delikatnie za pomocą łopatki.
Do foremki na muffiny włóż papilotki, a jeśli ich nie posiadasz to natłuść ją odrobiną masła i rozdziel ciasto do ¾ wysokości. Piecz w temperaturze 180 C przez około 20 minut. Muffinki powinny wyrosnąć i ładnie się zarumienić.

 

10 Comments do “Muffinki z jagodami”

  1. Dlaczego nikt do tej pory nie napisał żadnego komentarza? Nikt nie próbował ich zrobić? Bo ja spróbowałam wczoraj i wyszły przepyszne! Zamiast jagód dałam wiśnie z kompotu (3-4 wiśnie do jednej papilotki; mogłam spokojnie dać nawet 5) i kawałki białej czekolady. Ciasto wyszło super miękkie, bez zakalca, nie za ciężkie i rzeczywiście wygląda tak, jak na zdjęciach w przepisie. Znakomita sprawa, na pewno będę do nich wracać.

    • Kasia Bednarska pisze:

      Dzięki!!! Nareszcie za docenienie tego przepisu. Polecam też babeczki tiramisu. Wkrótce będzie więcej przepisów na cupcakes równie udanych i sprawdzonych:-)

      • Z przyjemnością wypróbuję te tiramisu :) Przepis naprawdę jest genialny, doskonały jak baza. Jeśli ktoś jest muffinkową dziewicą (tak, jak ja), to powinien z niego skorzystać, a na pewno będzie zadowolony. Przynajmniej ja byłam baaardzo pozytywnie zaskoczona, że wreszcie trafiłam na jakiś sensowny instruktaż. No i oczywiscie zdjecia dużo dają (szkoda, ze nie oddają zapachu :))
        Do zobaczenia przy okazji tiramisu!

  2. gaba009 pisze:

    super przepis! robie już ktorys raz z kolei i za kazdym razem wychodzą pyszne ;)

  3. Ania pisze:

    Pyszne! Zrobilam wg przepisu i wyszło smacznie i ładnie;) gorąco polecam.

  4. aga pisze:

    czy rzeczywiście wychodzi tylko 16 sztuk muffinek z takiej ilości mąki?robilam wg przepisu gdzie było potrzeba 2 szklanki mąki i wyszlo 12 konkretnych muffinek

    • Kasia Bednarska pisze:

      To właśnie zależy ile ciasta chcesz włożyć do formy, jeśli maja być konkretne wyjdzie 12, jeśli małe to 16. Lepiej zrobić te konkretne. Tak czy owak nie jadłaś lepszych ;-).

  5. aga pisze:

    zrobiłam, rzeczywiście bardzo dobre, ale wyszło mi az 20 konkretnych, dużych, dodałam oprócz jagód białą i mleczna czekoladę

    • Kasia Bednarska pisze:

      Tak jeszcze nie robiłam. Ja z kolei jak robię te babeczki, to oprócz owoców nic już nie dodaję, a świetne też są nie tylko z jagodami ale i z malinami. Natomiast zwykle dzielę porcję ciasta na dwie części i jedną połowę ciasta robię z owocami a do drugiej daję kawałki czekolady, bo moje dzieci tak lubią. Wypróbuj jeszcze kiedyś te tiramisu, też są pyszne. Zresztą wszystkie są rewelacyjne ;-).

  6. Ange1a pisze:

    Pierwszy mój wypiek:) miałam jagody i chciałam wypróbować. Dodałam czekoladę pokrojona w kostki i dałam mniej cukru dlatego. Bałam sie co to wyjdzie. A wyszły mega:d wyrośnięte i pyszne! Polecam!

Dodaj komentarz

Komentarz