gulasz z szynki na winie

Mam smak na…

gulasz z szynki na winie. Jest to bardzo aromatyczne danie z wyraźnym winnym akcentem, które potrzebuje wyciszenia w towarzystwie kaszy lub domowych kluseczek. Ja wybrałam do tego dania mięso wieprzowe od szynki gdyż lubię chude mięso. Myślę, że karkówka też będzie dobra.

Gulasz z szynki_755

Gulasz z szynki_758

Gulasz z szynki_761

eYhDsPK65Du6JMFXpBAqgM6qaRr9jIBlGSkDqQXOD8k

Gulasz z szynki_766

gulaszszynka1

UMdCUULZVfpf1Gx7yfoIpQhxVlZoYJJXMF9oi4lGysw

 

 

 

Gulasz z szynki na winie

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 2 h
Czas całkowity 2 h 30 min
Rodzaj dania Danie główne
Uwagi Dla smakoszy
Dobry na okazje: Przyjęcie formalne

Składniki

  • 500g mięsa od szynki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść jagód jałowca
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • świeże zioła: rozmaryn, szałwia, oregano
  • 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • sól do smaku

Przygotowanie

Mięso pokrój w niewielką kostkę i wrzuć do miski. Marchewkę pokrój na plasterki, cebulę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Do mięsa dorzuć tylko połowę warzyw. Jagody jałowca i ziarna pieprzu rozgnieć w moździerzu. Oberwij listki z jednej gałązki rozmarynu i dodaj do miski razem z kilkoma listkami szałwi, a także z kilkoma liśćmi laurowymi. Zalej wszystko winem i wymieszaj. Tak zamarynowane mięso włóż na kilka godzin do lodówki.
Po upływie tego czasu wyjmij mięso z lodówki i odcedź marynatę do miski. Będzie potrzebna do gotowania. Natomiast warzywa z marynaty wyrzuć, już wykonały swoje zadanie. W garnku o szerokim dnie rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Następnie dorzuć pozostałą część warzyw i dalej podsmażaj. Wlej odcedzony płyn z marynaty. Dodaj pomidory z puszki i posiekane suszone grzyby. Dopraw łyżeczką soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Mięso powinno być miękkie, a sos zgęstnieć. Przygotuj ulubiony dodatek w postaci kaszy, kluseczek, ryżu, ziemniaków lub tylko świeżej bagietki i podawaj.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz