Tarta z łososiem wędzonym i cukinią

Mam smak na…

tartę z wędzonym łososiem i cukinią. Zachęcam Was do do wypróbowania nowej wersji tarty z łososiem. Tym razem jest to  zestawienie : łosoś + cukinia. Cukinia jest delikatna i słodkawa w smaku co pozwala dominować  wędzonemu i słonawemu łososiowi.

Tarta cukinia_756

Tarta cukinia_759

Tarta cukinia_762

Tarta cukinia_763

tartacukinia1

 

Tarta z łososiem wędzonym i cukinią

Ilość porcji 8
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 1 h 10 min
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Uwagi Dla smakoszy
Dobry na okazje: Przyjęcie formalne, Przyjęcie towarzyskie

Składniki

  • CIASTO WYTRAWNE podstawowe
  • FARSZ
  • 2 średnie cukinie
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100g wędzonego łososia
  • garść świeżego koperku
  • 2 jajka
  • 150ml śmietanki kremówki
  • biały pieprz, sól do smaku

Przygotowanie

Z ciastem postępujemy tak jak jest to opisane w przepisie bazowym. Podczas gdy ciasto schładza się lodówce zajmij się przygotowaniem farszu.
Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz zostawić trochę zielonej skórki (tak jak na zdjęciu) dla dodania koloru. Posól, wymieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut, aby cukinia puściła sok.
Z pęczka zielonej cebulki odetnij białe części, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła i oliwy, a następnie podsmaż pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odciśnij dokładnie cukinię (na sitku, lub w czystej ściereczce kuchennej) i wrzuć na patelnię. Dokładnie wymieszaj z cebulką i czosnkiem i smaż jeszcze około 15 minut aż cukinia zmięknie.
Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj śmietankę, posiekany koperek oraz przyprawy. Pamiętajcie jednak, aby nie przesadzić z solą, bo cukinia i łosoś są już słone. Łososia, pokrój na cienkie paseczki, a potem w małą kostkę.
Na formę do tarty rozłóż rozwałkowane ciasto. Następnie rozsmaruj równo warstwę cukini, rozrzuć kawałki łososia i zalej mieszaniną jajek i śmietany. Wierzch możesz zrobić na trzy sposoby :
1. przykryć całość "pokrywką" z ciasta (jak na obrazku),
2. ułożyć z pasków ciasta dekoracyjną "kratkę",
(w obu przypadkach posmaruj ciasto jajkiem wymieszanym z wodą, co da ładny połysk i kolor),
3. albo też po prostu możesz zostawić wierzch otwarty.
( połóż na wierzchu jednak kilka skrawków masła, to zapewni jej ładny kolor podczas pieczenia)
Tartę pieczemy w 190C przez około 40 minut na złoty kolor. Podajemy ją na gorąco lub na zimno, samą lub np. w towarzystwie prostej zielonej sałaty z cytrynowym sosem. Jeśli chcesz ją zjeść na ciepło następnego dnia przed podaniem podgrzej ją przez około 8 minut w piekarniku z termoobiegiem.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz