Tarta wieśniaka

Mam smak na…

tarte wieśniaka. Jest to tarta z  boczkiem, czerwoną cebulą i ziemniakami. Ziemniaki !?? zastanawiacie się. Moja reakcja była podobna, ale wieśniak wiedział lepiej. Zróbcie, a efekt Was zaskoczy. Jest to typowe jedzenie na pocieszenie czyli  prosta kombinacja ulubionych składników: chrupiącego boczku i pieczonych ziemniaczków. Możecie do niej podać wino, albo jeszcze lepiej, piwo. Myślę, że szczególnie przypadnie ona do gustu Panom, ale i Panie skuszą się na kawałek mimo, że no cóż, dietetyczna to ona nie jest i basta!

tartawiesniaka3

tartawiesniaka4

Tarta ziemniaczana_761

Tarta ziemniaczana_763

S5pVAfyjphiz7Wxa6kMrP-Tjs3_aXDdOi0piycmqF0g

Tarta wieśniaka

Ilość porcji 8
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 1 h
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska, Przystawka
Dobry na okazje: Przyjęcie formalne, Przyjęcie towarzyskie, Urodziny

Składniki

  • CIASTO WYTRAWNE podstawowe
  • FARSZ
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula czerwona
  • 150g boczku
  • garść sera żółtego
  • 150ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

Przygotowanie

Z ciastem postępujemy tak, jak jest to opisane w przepisie bazowym. Kiedy ciasto schładza się w lodówce zajmujemy się przygotowaniem farszu.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie jak papier plasterki ręcznie lub w malakserze. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Boczek najpierw kroimy na cienkie plasterki, a potem w kostkę i podsmażamy, aż się ładnie przyrumieni i odsączamy na ręczniku papierowym. Ser należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na formę do tart wykładamy rozwałkowane ciasto. Rozkładamy równo warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy, a następnie rozrzucamy cebulę, boczek, ser i zalewamy śmietaną. Wierzch robimy wedle uznania, albo przykrywamy całość ciastem, albo jedynie wykrojonymi paseczkami. Nie zapomnijcie posmarować wierzchu rozkłóconym jajkiem. Istnieje jeszcze trzecia możliwość, czyli nie robienie wierzchu wcale.
Tarte pieczemy w 190C przez około 40 minut na złoty kolor.

 

2 Comments do “Tarta wieśniaka”

  1. Paulina Lipa pisze:

    Kasiu uwielbiam twoje przepisy, a ten jest wyśmienity za 1 podejściem wyszedł super POZDRAWIAM

    • Kasia Bednarska pisze:

      Dzięki Paula, cieszę się że Ci smakowało. Spróbuj też tarty słodkie, a szczególnie bananową:-).

Dodaj komentarz

Komentarz