Blog

Jego wysokość SERNIK
  Mam smaka na…. Jego wysokość sernik – zebrałam już tyle pochwał za ten sernik, że teraz czas na WAS :-). Robiłam go wiele razy i zawsze się udał, nigdy nie opadł dlatego „jego wysokość”.  Mój tata powiedział, że całe życie czekał na ten sernik ( jest wielbicielem serników i nigdy nie chwali za byle Czytaj dalej...
Brownies – klasyka
Mam smak na… Brownies – klasyka amerykańskich słodkości. Sekretem tego czekoladowego ciasta jest perfect timeing czyli przypilnowanie aby w odpowiednim momencie wyjąć go z piekarnika. W przeciwnym razie będzie to suchy zakalec, a powinno być wilgotne, miękkie, lepkie i aromatyczne. Moja siostra stwierdziła, że jest to najlepsze brownie jakie kiedykolwiek jadła, a mieszka w USA Czytaj dalej...
Tarta borówkowa
Mam smak na… tartę borówkową, czyli bluberries pie, bo to oczywiście jedno z flagowych amerykańskich ciast. Sezon borówkowy w pełni także korzystajcie z tych przepysznych owoców ile się da. Tara borówkowa z lekko cytrynową nutą jest po prosu obłędna. Przepis  pochodzi z programu Iny Garten. Gorąco polecam!!!
Grillowany halibut z salsą i cytrynowym pure
Mam smak na… grillowanego halibuta z salsą i cytrynowym pure, ziemniaczanym, a salsa jest z czarnych oliwek. Uwielbiam grillowane ryby i muszę przyznać, że to właśnie je najczęściej przyrządzam na grillu. W tym przepisie chyba najbardziej zaciekawiło mnie pure ziemniaczane o smaku cytrynowym. Zastanawiałam się czy będzie mi smakować i smakowało. Wszystkie składniki potrawy świetnie Czytaj dalej...
Fajka babka
Mam smak na… Fajną babkę, to ciasto jest fajne z wielu powodów: jest pyszne, szybkie, zawsze udane, pięknie wyrasta na okazałą babkę. Dla mnie jest jeszcze fajna, bo moi chłopcy ją uwielbiają, więc często u nas ostatnio gości i na pewno nie zabraknie jej na wielkanocnym stole. Polecam ;-).
Ciasteczka peanut butter
Mam smak na… ciasteczka peanut butter, wszyscy którzy czytają mojego bloga wiedzą już, że uwielbiam amerykańskie słodycze. Dla mnie nie ma nic lepszego niż nutka słoności w łakociach. Te ciasteczka z masłem orzechowym a raczej peanut butter  cookies to jedne z najbardziej znanych smaków w Stanach zaraz obok ciasteczek z kawałkami czekolady (znajdziecie na blogu). Czytaj dalej...
Risotto z groszkiem i kurczakiem
Mam smak na… Risotto z groszkiem i kurczakiem, uwielbiam pomysły Jamiego Oliwera z jego najnowszej książki „Gotuj sprytnie jak Jamie”. Dwa dni wcześniej upiekłam maślanego kurczaka i choć był wspaniały sporo z niego zostało, bo był stanowczo za duży na moją rodzinkę. W książce Jamiego znalazłam przepis, na poniższe risotto, dzięki któremu mogłam wykorzystać resztki Czytaj dalej...
Landrynkowe ciasteczka
Mam smak na… landrynkowe ciasteczka, a tak właściwie cudownie kruche, kakaowo-imbirowe z ciekawą landrynkową dekoracją. Przepis na te fantastyczne ciasteczka znalazłam całkiem przypadkiem oglądając program kulinarny Pani Ewy Wachowicz i dołożyłam do nich landrynkową dekorację. Musicie je upiec, bo z dekoracją lub bez, są obłędnie pyszne, idealne na prezent walentynkowy.
Pierniki pustelnika
Mam smak na… pierniki pustelnika, jak wiecie uwielbiam amerykańskie słodycze i te w oryginale nazywają się hermit bars. Pierniczki są intensywnie aromatyczne, gdyż użyłam do nich typowe trio przypraw korzennych imbir, cynamon i goździki. Przypominają one bardziej ciastka, bo są miękkie i kruche niż typowe pierniki, które są twarde. Jeśli dacie radę się im oprzeć, Czytaj dalej...
Tarta makowa z gruszkami
Mam smak na… tartę makową z gruszkami, kruchy spód, pyszna masa makowa zrobiona własnoręcznie i karmelizowane gruszki. Jest na prawdę warta poświęconego czasu i wysiłku mimo tego że trzeba przygotować jeszcze mnóstwo innych świątecznych potraw. Ja miałam ochotę zrobić tą tartę jak tylko zobaczyłam zdjęcie w magazynie „Kuchnia” ale cóż  wyszła okropna. Poprosiłam więc moją Czytaj dalej...
Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »