Mam smak na…
4x faszerowane jajka, czyli 4 rodzaje nadzienia do jajek, które będą idealnym dodatkiem do wędlin i pieczonych mięs podawanych na zimno podczas śniadania Wielkanocnego. Zachęcam Was do wykonania tych pysznych farszy, bo one nie tylko wspaniale smakują, ale też będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.
Przyrządzanie | 1 h |
Gotowanie | 6 min |
Czas całkowity | 1 h 6 min |
Rodzaj dania | Śniadanie |
Dobry na okazje: | Wielkanoc |
Farsz z łososia
- 6 jajek
- 100g wędzonego łososia
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżeczki kaparów
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- świeżo zmielony pieprz
Farsze – pasty:
- 6 jajek
Farsz z buraczkami
- 1 mały ugotowany burak
- 2 łyżki kremowego serka typu feta
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoika
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub suszonego
- kilka kropel soku z cytryny do smaku
Farsz żółty
- 2-3 łyżki serka kremowego typu feta
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub do smaku)
Farsz z koperkiem
- 2-3 łyżki serka kremowego typu feta
- 1 łyżkę posiekanego koperku
- 1 łyżeczkę musztardy dijon
- świeżo zmielony pieprz
Dekoracja
- opakowanie kiełków rzodkiewki lub rzeżuchy
Przygotowanie
Farsz łososiowy:
Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Wędzonego łososia pokrój na małe kawałeczki, a najlepiej w kosteczkę. Czerwoną cebulę też pokrój w drobniutką kosteczkę, posiekaj kapary i koperek. Wymieszaj wszystko razem z oliwą, sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową masę nałóż do połówek białek i ozdób gałązeczkami koperku.
Farsze pozostałe:
Ugotuj 6 jajek na twardo wystudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i porozdzielaj je po dwa do trzech osobnych miseczek. Do każdej miseczki dodaj kremowy serek typu feta. To jest baza wszystkich trzech farszy. Resztę składników porozdzielaj do miseczek zgodnie z przepisem. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą widelca, na w miarę gładką masę. Dopraw do smaku. W przypadku farszu z buraczkami, ugotuj buraczki najlepiej małe, bo szybciej się ugotują. Ugotowane do miękkości, obierz ze skórki i zetrzyj na papkę na tarce oraz dodaj do jednej z miseczek.
Na paterze rozsyp kiełki rzodkiewki lub rzeżuchy i poukładaj faszerowane jajka, będą pięknie się prezentować.