Mam smak na…
Babeczki z kremem cytrynowym, lemon curd super cytrynowy krem, który wieńczy delikatne, puszyste ciasto z nutą cytrynową. Pyszne babeczki na każdą okazję, ale też bardzo fajnie będą wyglądały na wielkanocnym stole, udając jajka. Jest to oczywiście doskonały przepis mojej ulubionej „babeczkowej” autorki Marthy Stewart.
Babeczki – ale jaja!
Ilość porcji | 16 |
Przyrządzanie | 25 min |
Gotowanie | 25 min |
Czas całkowity | 50 min |
Rodzaj dania | Deser |
Dobry na okazje: | Wielkanoc |
Ciasto na babeczki
- 400g mąki
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 200g masła
- 1 1/4 szklanki cukru
- 100g serka naturalnego typu almette
- 4 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)
Krem cytrynowy – lemon curd
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka masła
Dekoracja
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto na babeczki:
Przygotuj: mikser, tarkę o małych oczkach, miskę, sitko do przesiewania maki, forma do mufinek.
Masło musi być koniecznie miękkie o temperaturze pokojowej. Utrzyj je dokładnie z cukrem mikserem na średnich obrotach na gładką puszystą masę. To jest ciasto ucierane, dlatego masło musi być porządnie utarte, inaczej ciasto wyjdzie twardawe. Następnie dodaj serek i zmniejsz szybkość ubijania do wolnych obrotów. Wbij jajko i miksuj dopóki się ładnie nie połączy z masą. Powtarzaj tą czynność z resztą jajek. Po jajkach wlej wanilię i sok z cytryny. Na końcu przesiej mąkę do osobnej miski z proszkiem i solą, dorzuć skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj. W trzech porcjach dodawaj mąkę do masy, miksuj aż się składniki dobrze połączą. Ciasto powinno być dość gęstej konsystencji. Za pomocą łyżki rozłóż go do ¾ wysokości papilotek w przygotowanej formie do mufinek. Piecz w temperaturze 170 C przez około 28 minut.
Kiedy babeczki wystygną, zetnij spiczasty wierzch aby były płaskie. Posyp cukrem pudrem, a za pomocą szprycy lub łyżeczki nałóż krem lemon curd.
Krem cytrynowy – lemon curd:
Potrzebujesz rondelek, miskę metalową, trzepaczkę, sitko.
W metalowej misce połącz składniki: jajka, cukier i sok z cytryny. Dokładnie zamieszaj i postaw miskę na rondelku, w którym gotuje się woda. Miska nie może stykać się z powierzchnią wody!!! tylko z parą. Za pomocą trzepaczki ubijaj energicznie masę przez 3 minuty. Po upływie tego czasu masa powinna stać się gęsta. Zdejmij miskę z rondelka i wrzucaj po kawałeczku masło, za każdym razem dokładnie mieszając. Następnie przetrzyj krem przez sitko do miseczki i gotowe. Kiedy krem przestygnie przykryj jego powierzchnię folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i włóż na 2 godziny do lodówki.