Babeczki – ale jaja!

Musisz Spróbować

Mam smak na…

Babeczki z kremem cytrynowym, lemon curd super cytrynowy krem, który wieńczy delikatne, puszyste ciasto z nutą cytrynową. Pyszne babeczki na każdą okazję, ale też bardzo fajnie będą wyglądały na wielkanocnym stole, udając jajka. Jest to oczywiście doskonały przepis mojej ulubionej „babeczkowej” autorki Marthy Stewart.

Babeczki – ale jaja!

Ilość porcji16
Przyrządzanie25 min
Gotowanie25 min
Czas całkowity50 min
Rodzaj daniaDeser
Dobry na okazje:Wielkanoc

Ciasto na babeczki

  • 400g mąki
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200g masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 100g serka naturalnego typu almette
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)

Krem cytrynowy – lemon curd

  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła

Dekoracja

  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto na babeczki:
Przygotuj: mikser, tarkę o małych oczkach, miskę, sitko do przesiewania maki, forma do mufinek.

Masło musi być koniecznie miękkie o temperaturze pokojowej. Utrzyj je dokładnie z cukrem mikserem na średnich obrotach na gładką puszystą masę. To jest ciasto ucierane, dlatego masło musi być porządnie utarte, inaczej ciasto wyjdzie twardawe. Następnie dodaj serek i zmniejsz szybkość ubijania do wolnych obrotów. Wbij jajko i miksuj dopóki się ładnie nie połączy z masą. Powtarzaj tą czynność z resztą jajek. Po jajkach wlej wanilię i sok z cytryny. Na końcu przesiej mąkę do osobnej miski z proszkiem i solą, dorzuć skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj. W trzech porcjach dodawaj mąkę do masy, miksuj aż się składniki dobrze połączą. Ciasto powinno być dość gęstej konsystencji. Za pomocą łyżki rozłóż go do ¾ wysokości papilotek w przygotowanej formie do mufinek. Piecz w temperaturze 170 C przez około 28 minut.
Kiedy babeczki wystygną, zetnij spiczasty wierzch aby były płaskie. Posyp cukrem pudrem, a za pomocą szprycy lub łyżeczki nałóż krem lemon curd.

Krem cytrynowy – lemon curd:
Potrzebujesz rondelek, miskę metalową, trzepaczkę, sitko.

W metalowej misce połącz składniki: jajka, cukier i sok z cytryny. Dokładnie zamieszaj i postaw miskę na rondelku, w którym gotuje się woda. Miska nie może stykać się z powierzchnią wody!!! tylko z parą. Za pomocą trzepaczki ubijaj energicznie masę przez 3 minuty. Po upływie tego czasu masa powinna stać się gęsta. Zdejmij miskę z rondelka i wrzucaj po kawałeczku masło, za każdym razem dokładnie mieszając. Następnie przetrzyj krem przez sitko do miseczki i gotowe. Kiedy krem przestygnie przykryj jego powierzchnię folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i włóż na 2 godziny do lodówki.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Najnowszy Przepis

- Advertisement -spot_img

Podobne Przepisy